Jakou polohu při spaní zvolit v těhotenství? Tato je nejbezpečnější

 Děti 
12. června 2018 14:33 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Při spánku dbejte na to, abyste se cítila pohodlně Shutterstock
S přibývajícím těhotenstvím je pro mnoho maminek ničím nerušený spánek jen stěží dosažitelným snem. Miminko uvnitř bříška tlačí, převaluje se a když se chcete překulit na druhý bok, musíte vynaložit nadlidskou sílu. Aby byl váš spánek co nejpříjemnější i v pokročilejším stádiu těhotenství, přečtěte si, jaké polohy jsou nejvyhledávanější a nejvíce bezpečné.

První i druhý trimestr se často maminka nemusí ve spánku skoro vůbec omezovat. Zhruba v polovině druhého trimestru ale odpadá možnost spánku na břiše a i ostatní polohy se začínají s blížícím se třetím trimestrem jevit jako nepohodlné. Mnoho žen rovněž trápí křeče, noční bdění a budí je i pohyby děťátka.

Vaše potíže se spaním naštěstí nijak neovlivňují spánkový režim dítěte, takže nemusíte mít strach, že byste ho nočním vstáváním a převalováním se budila. I vy si ale potřebujete odpočinout, čemuž jde do jisté míry napomoci bylinnými čaji (nejlepší je meduňka či kozlík lékařský), nebo vám může lékař i předepsat slabé uklidňující léky. Klidnému spánku ale můžete napomoci i vhodnou polohou. Je ale důležité se i správně poutat v autě, čtěte: Většina těhotných žen se v autě poutá špatně nebo vůbec. Jaká jsou rizika?

Na zádech

Některé ženy uvádějí, že je pro ně spánek na zádech v těhotenství nepřijatelný. Jakmile jsou totiž rozměry i hmotnost plodu již větší, můžete začít pociťovat lehkou nevolnost nebo problémy s dýcháním. Dokonce se vám až může zdát, že se začnete dusit. Děloha totiž stlačuje močový měchýř a velké břišní cévy, takže je krevní oběh narušen a dýchání ztíženo.

Na bocích

Nejčastěji se doporučuje spát na levém boku, ale nutit se do této polohy rozhodně nemusíte. Výjimkou jsou jedině riziková těhotenství, při kterých je tato poloha opravdu vhodnější a nejméně nebezpečná. Zlepšuje totiž krevní oběh dítěte a tím také jeho výživu z placenty. Děloha totiž leží v naprosté většině případů v pravé polovině břicha a vpravo rovněž vede hlavní céva, která odvádí krev z dolní poloviny těla – tzv. dutá žíla. Když budete spát na pravém boku nebo na zádech, mohlo by dojít k útlaku této žíly, čímž by se zpomalil i odtok krve z placenty.

Stabilizovaná poloha

Pokud jste byla zvyklá spát na břiše, což je ke konci těhotenství většinou zcela nemožné, můžete využít i stabilizované polohy. Lehněte si na bok (zvolte, který je vám příjemnější) a spodní nohu nechte nataženou. Vrchní nohu pokrčte v koleni a kolenem se dotkněte postele tak daleko, až ucítíte, že na matraci ležíte až klínem. Ruce můžete mít podél hlavy skrčené, nebo i natažené, jak je vám to příjemné. Částečně tudíž ležíte na břiše a i hlava je ve stejné poloze, jako když ležíte právě na břiše. Jelikož jste ale pořád v boční poloze, miminko to nijak neutlačuje.

Pomozte si polštářem

Ve třetím trimestru dokonce hrozí stlačení velké duté žíly, která vede krev z dolní poloviny těla zpět k srdci a prochází vpravo od dělohy. Zkuste si proto lehnout na bok a pravé koleno si podložte polštářkem, nebo můžete celým tělem objímat kojící polštář. Podrží vám jak bříško, tak jej můžete vložit mezi kolena.

Řiďte se svým tělem

Pokud však máte pocit, že vás nikde nic netíží a vaše těhotenství probíhá tak, jak má, úplně v klidu si lehněte třeba i na záda. Je mnoho maminek, kterým tato poloha ani těsně před porodem nečiní žádné problémy. Sledujte signály svého těla a pokud vám napovídá, že takto se vám spí pohodlně, poslechněte ho.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve