Máte alergii na mléko? Pak dobře čtěte etikety. Mléko se totiž objevuje i v pečivu a těstovinách

 Děti 
20. května 2018 14:33 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
Alergie na kravské mléko je jedna z nejrozšířenějších alergií  Shutterstock
Zjistili jste, že vaše dítě trpí alergií na bílkovinu živočišného mléka? Tak nezoufejte, nejste v tom sami. Alergie na bílkoviny kravského mléka je pravděpodobně nejčastější alergií evropské populace. Navíc drtivá většina dětí z této alergie prostě vyroste.

Alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM) se nejčastěji se objevuje u kojenců, v 95 % případů se objeví v prvním roce života dítěte, naprostá většina dokonce během prvních čtyř měsíců. Postiženo je asi 2 -5 % kojenců. U devíti z deseti pacientů tato alergie vymizí do tří let.

Průjem i vyrážky

Projevy alergie mohou být různé. Skutečná ABKM se obvykle projeví těmito kožními a trávicími příznaky. K nim patří akutní či chronický ekzém, ublinkávání, zvracení, průjmy či naopak zácpa, koliky, krev ve stolici. Nesmíme ale zapomínat i na méně specifické obtíže, jako je neklid, poruchy spánku, neprospívání, chudokrevnost. Uvedené příznaky se často mohou i kombinovat.  Navíc jsou známy negativní reakce již na množství v mililitrech, ale běžnější je nástup obtíží až po opakované konzumaci daleko vyšších dávek.

Všechno mléčné pryč

Pokud je u dítěte zjištěna alergie na kravské mléko, nezbývá vám nic jiného, než vyřadit z jejich jídelníčku všechny mléčné výrobky. A hlavně opravdu pozorně číst etikety. Řada výrobků totiž obsahuje mléko nebo syrovátku. Mléko bývá často obsaženo např. v pečivu, omáčkách, polévkách, cukrovinkách, včetně zmrzliny, v pudinku, skrytá příměs kravského mléka může být i v šunce, výrobcích z mletého masa, těstovinách, cereálních výrobcích apod. 

Doplňte vápník

Při ABKM je nutné doplňovat vápník. Ten v hojném množství obsahují například mořské řasy, sardinky v oleji, mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy, sušené meruňky, sušené fíky, sezam, semínka slunečnice, mák. Ze zeleniny hlávkový salát, pórek, brokolice, kapusta, kedlubny, dušené zelí, špenát.

Nezaměňovat s laktózovou intolerancí

S alergií na bílkovinu kravského mléka bývá často zaměňována laktózová intolerance Jedinci, kteří jsou postiženi laktózovou intolerancí, mají nedostatek enzymu laktázy. Z tohoto důvodu nejsou schopni zpracovat a vstřebat mléčný cukr, čili laktózu. Činností střevních bakterií nestrávená laktóza kvasí a dochází k nadměrné produkci plynů. Důsledkem jsou bolesti břicha, nadýmání a průjmy. Na rozdíl od alergie na bílkovinu kravského mléka se intolerance laktózy projevuje pouze trávicími potížemi. 

Ústup alergie

Jak už bylo výše zmíněno, ABKM může po několika letech ustoupit. Proto je vhodné po nějaké době udělat testy na znovuzavedení malého množství bílkoviny kravského mléka do stravy a tím vyzkoušet, zda již bude bílkovina kravského mléka tolerována. V 90 % případů alergie na bílkovinu kravského mléka odezní do tří let věku. Poté již dítě kravské mléko snáší normálně a může se ustoupit od všech dietních opatření. Další, velmi rozšířenou alergií, je nesnášenlivost lepku. Více o tom, na co byste si měli dát pozor při výběru potravin, jsme psali zde.

 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47