Víte co je hypnoporod? Ženy díky němu rodí příjemně a beze strachu

 Děti 
30. dubna 2018 11:41 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Díky této technice může být porod příjemnou vzpomínkou Shutterstock
Blíží se termín vašeho porodu, a jakmile před vámi někdo řekne slovo „porod“, raději byste zalezla do skříně a před celým světem a vaší blížící se povinností byste nejraději utekla? Pokud i vy patříte mezi většinu maminek, které mají z porodu strach a srdce se vám rozbuší, jen si vše představíte, začněte se zajímat o techniku hypnoporodu.

Když se řekne slovo „hypnóza“, nejspíš si představíte jakéhosi mága, který vás pomocí rozhýbaných kapesních hodinek a upřeného pohledu uvede do jiného stavu mysli, ve kterém prozradíte i to, co nechcete. Hypnoporod je něco úplně jiného. Do hypnotického stavu se žena uvádí sama a je jen na ní, zda jej při porodu využije, či nikoliv.

Žena, která se naučí ovládat umění sebehypnózy, si před porodem vlastně vytvoří své vlastní přírodní anestetikum, kdykoliv a kdekoliv potřebuje. Celý porod tak může proběhnout bez tišících léků, které mohou pro matku i dítě představovat v určitých případech jistá rizika a co víc, žena má nad svým porodem naprostou kontrolu a je jeho aktivním účastníkem. Pomocí této techniky se dá také miminko obrátit v břiše do správné pozice. Pokud se vaše miminko stále nepřetočilo, zkuste to i pomocí těchto triků.

Co je hypnoporod

Ženy, které se seznámily s technikou hypnoporodu, používají sebehypnózu, aby se zbavily bolesti a strachu z blížícího se porodu. Zda se žena do stavu hypnózy uvede, zůstane v něm či z něj vystoupí, je čistě na ní. Nejedná se o klasickou hypnózu, do které by vás uvedl někdo jiný a následně vás z ní probudil. O všem rozhodujete vy sama a z hypnotického stavu se můžete vrátit pouhým chtěním.

Díky hypnoporodu lze tudíž vytěsnit případnou bolest při porodu. K dokonalému ovládání hypnoporodu je ale potřeba předem trénovat a učit se, jak fyzického uvolnění a relaxace dosáhnout. Budoucí maminka se tak na porod připravuje i sama doma s použitím vizualizací, a jakmile si osvojí schopnost obejít sebehypnózou svou vědomou mysl, může tak své podvědomí doslova naprogramovat, aby věřilo, že je porod pohodlná, lehká a radostná záležitost.

Zbavte se strachu

V naší kultuře se už několik generací po sobě jdoucích traduje, že porod je nepříjemná záležitost plná bolesti a utrpení, která trvá hodiny. Při pocitech strachu se však do cév uvolňuje adrenalin a tělo nemůže efektivně pracovat, porod se zpomaluje a nakonec může dojít až na císařský řez. Osvobození mysli od strachu tak může mít na průběh porodu zásadní vliv.

Buďte paní svého porodu

Žena ovládající techniku hypnoporodu svému tělu při porodu důvěřuje a má nad ním naprostou kontrolu. Je navíc sebevědomá, svému tělu důvěřuje a věří v jeho schopnost porodit přirozeně, snadno a bez nesnesitelné bolesti. Dokonce čím dále porod postupuje, tím hlouběji je žena schopna se uvolnit. Svou mysl si totiž vyloženě naprogramuje, aby jí dala přesně to, co v danou chvíli potřebuje.

Klady hypnoporodu

  • porod je kratší a pohodlnější
  • často nejsou potřeba žádné tišící léky
  • vytvoří se pevnější pouto mezi matkou a dítětem
  • usnadňuje se první přisátí k prsu
  • miminka jsou po narození klidnější a vnímavější
  • snižuje se potřeba nástřihu hráze
  • lze jej použít i při císařském řezu
  • poporodní rekonvalescence je rychlejší
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod