Většina těhotných žen se v autě poutá špatně nebo vůbec. Jaká jsou rizika?

 Děti 
14. dubna 2018 17:24 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
V případě nárazu jsou bezpečnostní pásy k nezaplacení Shutterstock
Některé ženy si myslí, že bezpečnostní pásy v případě nárazu způsobí v těhotenství více škody než užitku. Dokonce se dočtete, že poutání těhotných žen je horší, než nebýt připoután vůbec. Výsledky crash testů a diskuze s odborníky ale jasně dokazují pravý opak.

Je pochopitelné, že se každá budoucí matka bojí o své nenarozené dítě. A ač se to zdá paradoxní, některé matky stále věří, že nepoutání se v autě k jejich bezpečí přispívá. Mají totiž strach, že by případný náraz a stáhnutí bezpečnostního pásu mohl dítě přiškrtit, zlomit mu křehké kosti či poranit hlavu. Riziko zde samozřejmě je, ale je mnohem menší, než při správně použitém bezpečnostním pásu.

Rizika nárazu bez pásu

I sebemenší náraz v těhotenství může miminku uškodit, o tom není pochyb. Nicméně pokud dojde k havárii či prudkému zabrzdění, jehož následkem budoucí maminka narazí celým tělem na palubní desku, riziko komplikací, potratu či předčasného porodu je ohromně vysoké. Jak poznat předčasný porod se dočtete zde.

Za volantem i u spolujezdce

Je dokázáno, že bezpečnostní pás ochrání v případě nehody jak matku, tak i dítě, pokud se správně použije. Jak řidičky, tak ale i těhotné ženy spolujezdkyně by měly bezpečnostní pásy používat i na krátkých vzdálenostech či ve městech. Riziko nehody je zrovna tak vysoké v malých rychlostech jako ve velkých.

Zásady správného poutání

Špatně upevněný pás může opravdu vážně poškodit zdraví matky i nenarozeného dítěte a může mít fatální následky. Špatné upoutání matky může totiž způsobit nejen odloučení placenty, ale i další problémy vedoucí k nitroděložní smrti plodu.

Spodní popruh bezpečnostního pásu musí tudíž vždy probíhat co nejhlouběji pod břichem, aby se snížila pravděpodobnost ublížení dítěti na minimum. Šikmý popruh vedoucí nahoru musí zase směřovat stranou vedle břicha procházet mezi prsy. Spodní část pásu nikdy nesmí přecházet přes břicho budoucí matky. Upnutí navíc musí být pohodlné, pás nesmí klouzat z ramene, nesmí být příliš pevně ani příliš volně upnut. I tak se však může stát, že i přesto, že je pás umístěn co nejníže, náraz jej může vysunout směrem vzhůru.

Těhotenský pás

Úplně nejlepší variantou je proto speciální těhotenský bezpečnostní pás. Používá se v kombinaci s klasickým tříbodovým bezpečnostním pásem, který v nutném případě přidrží ve správné pozici, čímž ochrání miminko v bříšku. Tento doplněk lze používat jak se systémem uchycení isofix, tak ale i bez něj pomocí popruhu s přezkou.

Roli hraje i airbag

Pokud je auto vybaveno airbagem, mělo by být sedadlo posunuto co nejvíce dozadu. Stejně tak mezi břichem a volantem je nutné mít co nejvíce prostoru, ale žena současně musí sedět pohodlně a bez problému dosáhnout na pedály a dobře vidět ven.

Nicméně riziko existuje vždy, a proto by ženy ve vyšším stádiu těhotenství měly řízení přenechat někomu jinému a zbytečně se nevydávat na dlouhé vzdálenosti.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008