Nechce se vaše dítě nechat ostříhat? Jděte na to jinak

 Děti 
06. dubna 2018 12:42 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Některé děti nebývají ze stříhání nadšené Shutterstock
První kadeřník a hned neúspěch? Dítě sebou šije, neudrží pozornost, kope kolem sebe a máchá rukama a nakonec to skončí šíleným pláčem a odchodem domů. Tak tohle je častý scénář, který ovšem nemůžete mít dítěti za zlé, obzvlášť pokud bylo u kadeřníka poprvé v životě. Jak dítě připravit, aby si první a následně i další stříhání užilo?

Je to tady. První vlásky už jsou zkrátka neúprosně dlouhé, a vy se proto rozhodnete, že vezmete svou ratolest ke kadeřníkovi. Zvládla to přeci Amálka od vedle a i sousedčin Kubík už si nechával vlasy zastřihnout dvakrát. Jenže vaše dítě vás překvapí a nechce si od kadeřnice nechat na vlasy ani sáhnout. Co s tím?

Sahejte mu do vlasů od malička

Aby se dítě nechalo ostříhat od profesionální kadeřnice v salonu, musí být zvyklé na to, že mu někdo sahá na hlavu a hraje si s jeho vlasy. Začínejte proto už od útlého věku dítě ve vlasech něžně vískat, hladit ho po hlavě a přejíždět mu prsty kolem uší a za krkem. Dítě si tak zvykne, že ruka v hlavě neznamená žádné nebezpečí a budete moci přikročit k dalšímu kroku – k česání. Jak správně pečovat o dětské vlasy se dočtete zde.

Seznamujte ho s hřebenem

U holčiček to většinou nebývá takový problém, protože maminky automaticky už od malička dívkám vlasy češou a pokoušejí se jim dělat první účesy. Problém může nastat u chlapečků, o jejichž vlasy se nikdo moc nestará. Zkrátka rostou a když přerostou, je třeba je zkrátit. Speciálním jemným hřebenem by se mělo dítěti přejíždět už přes první vlásky, a to ne z důvodu cuchání jemného chmýří, ale právě proto, aby si dítě na kontakt zvyklo.

Ukažte mu nůžky i strojek

Když už je dítě větší, a samo sedí například v jídelní židličce, posaďte jej a ukažte mu nůžky a později klidně i elektrický strojek. Vysvětlete mu, že se tím stříhá papír, provázek, nebo třeba vlásky a že strojek používá přece i tatínek. Nesnažte se hned dítě celé ostříhat. Klidně mu jen nůžky a strojek ukažte a nechte jej, ať si na ně pod vaším dozorem sáhne.

První pokusy o stříhání

Později můžete dítě zabavit oblíbenou hračkou nebo kukuřičnými křupkami či sušenkami a nenásilně mu přejeďte nůžkami vlasy a vše mu vysvětlujte. Například, že nůžky stříhají i vlásky a že to vůbec nebolí a že i maminka chodí ke kadeřníkovi. Když se nebude dítě vzpouzet, ustřihněte mu pramínek vlasů a ukažte mu jej. Tímto ten den skončete. Udělejte z toho obrovské haló, ukažte jej společně tatínkovi, až přijde odpoledne z práce.

Nenásilně ho ostříhejte doma

Jakmile budete mít za sebou první úspěšné ustřižení pramene, můžete zkusit dítěti ostříhat doma všechny vlasy. Důležité je vždy jej zabavit třeba křupkami nebo knížkou, aby mělo i jiné starosti. Vždy s ním o stříhání mluvte a dělejte z něj co nejvíce pozitivní, zajímavou a zábavnou věc. Jásejte radostí, jak krásně padají vlásky na zem a podobně. Dítě bude fascinované a bude se zajímat o to, co děláte. Většina dětí si nechá nadšení do věci vyloženě vnutit a namluvit a dobře pak spolupracují. Některé děti si pak bez problému nechají ostříhat vlásky i strojkem.

Ke kadeřnici s úsměvem

Když už dítě ví, co jsou nůžky, strojek a hřeben, můžete s ním vyrazit do kadeřnictví. Na většinu dětí zabírá i změna prostředí a osoby, která jim účes vytváří a jsou dokonce hodnější, než byly u vás doma. I v dětském kadeřnictví se před dítětem tvařte sebevědomě, vesele a nedejte na sobě znát sebemenší pochyby o tom, že se to dítěti nebude líbit, že nebude spolupracovat a podobně. Děti nejsou hloupé, vaše obavy vycítí a mohou se pak kousnout.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47