Kdy je ideální pořídit dětem první pokladničky?

 Děti 
25. ledna 2018 16:15 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Hodnotě peněz je třeba děti učit postupně Shutterstock
Mami, kde se berou peníze? A koupíš mi to? Tyto dvě otázky určitě od svých ratolestí slýcháváte často. Možná i denně. A také si možná kladete otázku, kdy začít s dětmi mluvit o hodnotách peněz a kdy jim pořídit první pokladničku.

Čím dříve začnete s dětmi hovořit o původu peněz a vhodném zacházení s nimi, tím lépe je připravíte na budoucí hospodaření. Ne nadarmo se totiž říká, že správné zacházení s penězi je umění a jako takové je třeba jej trénovat a zdokonalovat. A pořízení pokladničky je prakticky dobrým začátkem.

V kolika letech začít

První kasičku můžete dítěti koupit ještě před nástupem do školy, tedy ještě ve školce. Nejlepší je umožnit dítěti, aby si samo vybralo kasičku, která se mu nejvíce líbí. Kupte ji a hned dejte dítěti několik mincí jako první vklad, který si do ní uloží. Nedávejte jim však hned kapesné, protože malé děti skutečně ještě neumějí s penězi hospodařit.

Kdy dávat peníze

Zpočátku jim dávejte jenom občasné finanční příspěvky. Například když se vám rozsypou a zakutálí drobné mince, požádejte dítě, aby vám je pomohlo najít a sesbírat, za odměnu mu pak několik mincí dejte do pokladničky. Domluvte se také s babičkou a dědečkem, aby při návštěvě u vás dali do nové kasičky nějaké drobné mince. Dáte-li dítěti bankovku nebo minci vyšší hodnoty, aby samo zaplatilo u pokladny, můžete mu pak za to, jak to šikovně zvládlo, nechat několik drobných mincí.

Určitě byste dětem neměli dávat peníze za to, že si uklidí nebo pomáhají v domácnosti. Je to jejich povinnost v rámci fungování rodiny. Za to je ale samozřejmě pochvalte. Navíc je tímto učíte zdravým pracovním návykům. O tomto tématu jsme psali také zde. Výjimkou mohou být mimořádné práce, jako je třeba pomoc při jarním úklidu doma či na zahradě, pomoc při mytí a čištění auta, pomoc při pletí zahrady. Zde můžete kromě pochvaly přidat i nějakou peněžitou odměnu.

Počítání hrou

Nejmenší děti rády přepočítávají korunky, takže si s nimi občas sedněte, vysypte kasičku a spočítejte její obsah. Mějte radost spolu s ním, jak v ní peníze přibývají. Jednak mu touto zábavnou formou pomůžete v rozvoji početních dovedností, nejprve počítat do deseti, později do sta a dále. A později k tomu přidružte i rozpoznávání hodnot jednotlivých mincí. Opět formou hry je můžete roztřídit do skupin a spočítat, kolik je celkem mincí v hodnotě jedné koruny, dvou korun, pěti korun atd. Později je pak naučte sečíst hodnotu ve skupinách a pak dohromady.

Nechejte ho střádat 

Jestli vaše dítě touží například po nějaké hračce, kterou mu Ježíšek nepřinesl, můžete mu navrhnout, aby si na ni nastřádalo a pak koupilo. Snažte se v tomto být důslední, aby si pokud možno dítě samo na hračku naspořilo, a nebo v případě, že je vysněná věc drahá a potřebuje na ni půjčit, tak mu také tento dluh neodpouštějte. Dítě se tím učí, že půjčí-li si, musí také dluh splatit.

Pravidelné kapesné

První pravidelné kapesné mohou děti dostávat ve věku mezi 6 až 7 lety, aby si opět mohly spořit na svou vysněnou věc. Výše kapesného záleží na finanční situaci rodiny, nemělo by však být ani o hodně vyšší, ani o hodně nižší, než je průměrné kapesné vrstevníků dítěte.

Čím budou děti starší, tím jim kapesné zvyšujte. Někdy od dvanácti let by už s kapesným měla být spojena i povinnost platit si z kapesného některé pravidelné výdaje, jako je třeba kredit do mobilu. Dítě se tím učí vedení určitého osobního rozpočtu, což bude potřebovat v dospělosti. V pozdějším věku si už může vyhledávat brigády, aby si začalo vydělávat samo.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve