Jak přežít první měsíce s miminkem a nezbláznit se

 Děti 
29. března 2018 08:06 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Být čerstvou matkou je skutečně náročné a stresující Shutterstock
Tak dlouho jste se těšila na své první miminko a teď jste vyčerpaná, nevyspaná a celý váš život se točí jenom kolem kojení, přebalování, uspávání a chování. Bohužel, být čerstvým rodičem je skutečně mnohdy vysilující a stresující. Zkuste zůstat v klidu, netrhat si vlasy. Nejste v tom sama. Podobné pocity prožívá snad každá maminka.

Porodem miminka se spouští jeden obrovský kolotoč. A i když máte načteno spoustu knih, realita je zcela jiná. První půlrok bývá pro maminky obzvláště náročný. Málo spánku, poblázněné hormony a navíc pochopit, co to ten malý človíček vůbec po nás chce. Jak ubrat a nezbláznit se z toho? Poradíme vám.

Zvolněte tempo

Zkuste si na chvíli vydechnout. Nejste přeci roboti, kteří musejí mít všechno perfektní. Uklizené, navařené denně teplé jídlo, vyžehlené atd. Nežijete život ženy z mateřského magazínu, kde je vše naleštěné, čisťounké a sluníčkové. S takovou se brzy zařadíte do fronty frustrovaných žen, které mají pocit, že nic nezvládají a chodí si pro radu k psychologovi. Prostě si přiznejte, že nemusíte mít všechno dokonalé a že drobné chyby z vás rozhodně špatnou matku nedělají. A když už cítíte, že vám docházejí síly, není žádná hanba poprosit partnera nebo babičku, aby vzali pečovatelskou roli chvilku za vás. Přetažená, nervózní maminka není ani pro dítě žádná výhra.

Věnujte se sobě

Každý člověk potřebuje čas od času vypnout. A to i čerstvé maminky. Zkuste poprosit babičky nebo partnery, aby vám na chvíli vaši ratolest pohlídali a zajděte si třeba na kávu s kamarádkou, ke kosmetičce nebo na masáž. Vymyslete si zkrátka jednu věc, která vás těší, a zkuste ji dělat pravidelně. Ať už budete dělat cokoliv, je fajn, že občas vypnete a nebudete si připadat jen jako stroj, jehož jediným úkolem je udržet dítě naživu. Uvidíte, jak se budete domů vracet s úsměvem na tváři.

Třikrát nádech

Ano, nezapomeňte dýchat. Nevěřila byste, jak pouhé tři hluboké nádechy a výdechy pomohou člověku zklidnit a vyčistit mysl a také nastartovat ho pozitivní energií.

Spěte spolu s mimčem

Možná, že vám to říkaly už vaše matky nebo babičky, ale vězte, že měly pravdu. Choďte spát vždy, když jde spát vaše dítě.  Zvlášť u novorozence. Vykašlete se na horu prádla, která potřebuje vyžehlit, neumyté talíře také počkají. Jakmile vaše děťátko zavře oči, ihned si běžte lehnout. Načerpáte tak dostatek energie a hned vám bude líp. Klidně si spolu lehněte do postele. Podle nejnovějších výzkumů je to jenom dobře. Více na toto téma jsme psali zde.

Rituály fungují

Tvorba rituálů a pravidelné ukládání k spánku jsou klíčem ke klidnému roku s miminkem, to vám potvrdí každá zkušená matka. Bez nich to prostě nejde. Navykněte dítě co nejdříve na to, že době spánku předchází koupel, pochování, ukolébavka, tlumené světlo a uložit do postýlky v pravidelnou dobu. Z rituálů a stereotypů není dobré vybočovat, dítě si musí režim zažít, pak se vám všem bude žít snadněji.

Užívejte si

Děti rostou rychle, to je realita. To si uvědomte, protože řada maminek se snaží být tak urputně dokonalou matkou a hospodyňkou, že zapomene trávit společný čas se svým miminkem. A najednou zjistíte, že dítě, které bylo vaše, vlastně vaše není, protože je to úplně jiný človíček.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve