Strašák maminek laryngitida. Během záchvatu rychle na studený vzduch

 Děti 
17. března 2018 07:51 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Laryngitida je nebezpečná hlavně pro děti předškolního věku Shutterstock
Laryngitida. Obrovský strašák většiny maminek. Nejeden rodič už v panice volal sanitku v přesvědčení, že se dítě dusí. Ve většině případů naštěstí tahle nemoc vypadá hrozivěji, než ve skutečnosti je. Na druhé straně by se rozhodně neměla podceňovat.

Laryngitida je zánětlivé onemocnění části dýchací trubice. Ve velké většině případů má toto virové onemocnění hrtanu velmi výrazné projevy. Dítě propadá záchvatům štěkavého kašle, přičemž příznaky se stupňují hlavně v noci. Pravdou je, že čím je dítě mladší, tím závažnější může být průběh onemocnění, proto je také nejčastější příčinou nemocničního ošetřování u kojenců a batolat.

Příznaky laringitidy

U laryngitidy se v důsledku virové infekce podrážděná sliznice zduří a zúží vstup do hrtanu. Tím se ztíží průchodnost vzduchu, dítě někdy chraptí, ale častěji se objeví suchý drsný, štěkavý či kokrhavý kašel a často bez dalších varovných příznaků se přidá namáhavé dýchání. 

Každé nadechnutí je provázeno drsným zvukem, dítě dýchá s obrovskou námahou, stupňující se neklid situaci ještě zhoršuje, dítě je bledé, pokryto studeným potem, vdech i výdech je stále obtížnější. Nakonec opravdu může způsobit až udušení. Zmíněné riziko se týká především nemocných v batolecím a předškolním věku, kdy se také laryngitida vyskytuje nejčastěji. Starší děti onemocní méně často, navíc už choroba nebývá provázená dušností.

Ne vždy je to dramatické

Je třeba ještě říci, že průběh virového infektu, který výše uvedenému předchází, nemusí být nějak dramatický, může probíhat jako běžné nachlazení, ani teplota nemusí být vysoká, ale varovným příznakem již je, když se změní během dne charakter kašle. Nemusí být nijak častý, ale často bývá bolestivý. Malé dítě to neumí říct, často se rozpláče.

Rychle do chladu

Vždy je potřeba navštívit dětského lékaře, hlavně když jste se s touto situací předtím nesetkali, i když stav dítěte není nijak dramatický. Zdravotník by vás především měl připravit na situaci, která může nastat v nočních hodinách a zároveň vás vybavit léky, kterými lze účinně zasáhnout. Pokud dítě dostane záchvat laryngitidy, vezměte ho z postýlky, přehoďte přes něj přikrývku a rychle s ním jděte na čerstvý studený vzduch. Otevřete třeba okno, jděte na balkon či terasu. Studený vzduch během namáhavého dýchání pomalu zklidní otok sliznic. Zároveň s tím uklidňujte dítě. Druhý rodič připraví mezitím studený zábal na krk. Pokud nevíte, jak na něj, podrobně jsme na toto téma psali zde. Nicméně, pokud nemáte s touto situací zkušenosti, volejte záchranku.

Prevence

Nejlepším způsobem prevence laryngitidy je úprava domácího prostředí. Ve většině domácností panuje teplo a nadměrné sucho. Takové podmínky dráždí vaše dýchací cesty a oslabují jejich obranyschopnost. Použijte speciální zvlhčovače vzduchu instalované na topení, nebo pověste do místnosti vlhký ručník. Nekuřte. Cigaretový kouř dráždí dýchací cesty a snižuje jejich samočistící schopnost.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008