Jak z dětí nemít počítačové maniaky?

 Děti 
27. května 2018 09:36 / Jan Novák
  1
📷
4 fotografie v galerii
Moderní technika dětem usnadňuje poznání světa, je ale i rizikem Shutterstock
Mnoho rodičů s překvapením sleduje, jak rychle dokážou malé děti ovládat počítače, tablety a mobilní telefony. Moderní techniku používá celá rodina a je jasné, že ani ti nejmenší nemůžou zůstat stranou. Jak se ale vyhnout tomu, aby děti byly na počítači závislé?

Děti se už od mala snaží identifikovat s tím, co vidí ve svém nejbližším okolí. Samozřejmě záleží na stupni jejich vývoje a na jejich schopnostech. Třeba dvouleté dítě ještě nevnímá rozdíl mezi tím, co vidí kolem sebe, a na obrazovce přístroje.

Realita nebo virtuální svět?

Dítě především potřebuje rozvíjet své schopnosti v reálném prostředí, sbírat zkušenosti a věci si osahat. Teprve poté by se mělo vypravit za zážitky i do světa počítačů.

Podle některých odborníků tak například velmi riskujeme, když necháme malé dítě hrát si samotné například s tabletem. Mohlo by totiž být fascinováno jeho obrazem na úkor lidí a vztahů mezi nimi. Dlouhodobá práce na počítači nesvědčí ani dospělým.

Problém může signalizovat chování dítěte poté, co mu čas na počítači omezíte. Pokud stanovený limit uplyne a dítě, které mělo na přístroji skončit, se začne vztekat, plakat či křičet, je to známka toho, že začalo být na přístroji závislé a že mu dává přednost před svým okolím.

Zákaz není řešením

Zákaz počítače či tabletu však není řešením. Primární pro rozvoj dítěte jsou zkušenosti z reálného světa. Počítače usnadňují možnost komunikace a mezilidských vztahů, ale nesmějí je zastupovat. Je tak především nutné naučit dítě s moderní technikou zacházet.

Dítě ve virtuálním světě nachází věci, které zná, ale také spoustu tajemného a neznámého. Při otvírání tohoto světa se ale neobejde bez vysvětlení a také bez kontroly ze strany rodičů.

Jedině tak pro něj bude počítač či tablet dobrý sluha a ne věc, která začne mysl dítěte ovládat a činit ho závislým. Ať se na to podíváme z jakéhokoliv pohledu, pohádka na počítači nikdy nenahradí pohádku, kterou dítěti na dobrou noc čtou sami rodiče.

Multimedialita děti oslovuje

Názory odborníků na to, kdy bychom měli seznamovat děti s moderními technologiemi, se různí. Záleží to jen na vás a vašem dítěti. Obavy mnohých rodičů z toho, že když dítě seznámí s počítačem, stane se na něm závislé, jsou podle všeho neopodstatněné.

Výzkumy totiž dokázaly, že malí počítačoví fanouškové v žádném případě v sociální oblasti netrpí. Většinou mají kamarády, sportují a vyznačují se touhou po vědomostech i v reálném světě. Důležité ale je vychovávat děti k smysluplnému a zodpovědnému využívání moderních médií.

Multimedialita, tedy možnost získávat informace různými způsoby, děti samozřejmě velmi oslovuje. Jednou jsou to obrázky, jindy krátké filmy, k tomu ještě texty, mluvené slovo, zvuky a tóny. Děti snáze pochopí komplikované obsahy, když jsou prezentovány i pomocí obrazu.

Další význam spočívá v tom, že dětský software nabízí interaktivitu. Dítě si může samo určit, kdy se chce učit. Může se rozhodnout z vlastní vůle a svobodně. A dokonce si může samo zvolit i vlastní tempo. Dobrý dětský hrací a učební software pracuje bez tlaku na čas. Dítě může mezi tím snít a jít na dobrodružnou výpravu se svými počítačovými hrdiny.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47