Pracujete celý den na počítači? Hrozí vám vážné onemocnění

 Zdraví 
04. listopadu 2017 12:13 / Jitka Jahodová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Předcházejte nepříjemnému onemocnění. U počítače je důležité správně sedět Shutetrstock
Syndrom karpálního tunelu je nemoc počítačové generace. Projevuje se pálením, brněním, bolestí a slabostí v prstech. Dochází k němu v důsledku přetížení ruky, které může vést až k poškození cév či nervů.

Karpální tunel by se dal popsat jako úzká štěrbina na vnější straně zápěstí (ucítíte ho, když ohnete všechny prsty do dlaně a na zápěstí se vám přibližně pod prostředníčkem vytvoří malá prohlubeň), na kterou ze tří stran přiléhají zápěstní kůstky a ze čtvrté strany zápěstní vaz. Touto štěrbinou procházejí do dlaně šlachy, ale především takzvaný mediánní nerv. Jeho úkolem je přenášet impulsy z mozku do palce, ukazováčku, prostředníčku a prsteníčku. Právě proto jsou při syndromu karpálního tunelu typicky postiženy právě tyto prsty.

Jaké jsou příznaky syndromu karpálního tunelu?

  • pocit mravenčení
  • svalová slabost
  • ztuhlost zápěstí
  • bolest vystřelující do prstů
  • bolest svalů
  • oteklé prsty
  • špatná koordinace pohybů

Účinná prevence

Pokud vás počáteční obtíže budou dostatečně varovat a vy včas změníte nevhodné postavení ohrožené ruky, postižení nervu se postupem času samo spraví a velmi pravděpodobně se jeho stav vrátí k normálu.

Následující tipy vám pomohou vyhnout se nepříjemným komplikacím syndromu karpálního tunelu:

  • Nepřetěžujte zápěstí: nevytáčejte ho do extrémních úhlů a snažte se ho držet spíše ve střední poloze.
  • Dávejte pozor, v jaké pozici se nacházejí vaše ruce při práci na počítači. Snažte se psát se zápěstími zvednutými vodorovně nad podložkou, nebo si pořiďte gelový polštářek, jímž zápěstí při práci na počítači podložíte.
  • Nezapomínejte na odpočinek. Stereotypní pohyby proložte dostatečně dlouhým odpočinkem nebo jiným druhem pohybu, kdy budete zatěžovat zase jiné části těla.

Obecně však platí, že je důležité u počítače správně sedět, mít vhodně uložené předloktí a provádět alespoň jedenkrát denně protahovací cviky.

Syndrom karpálního tunelu nepostihuje jen ty, kteří pracují u počítače. Mohou jím onemocnět všichni, kteří dlouhodobě vykonávají stejný stereotypní pohyb. Mezi ohrožené osoby patří například také servírky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008