Jak zjistíte, že vaše dítě bere drogy? Toto jsou nejčastější skryté příznaky

 Děti 
24. července 2018 12:46 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
To, že vaše dítě bere drogy může signalizovat celá řada věcí Internet
Drogy jsou jeden z mnoha strašáků, který na tomto světě na dospívající děti číhá. Jejich dostupnost je totiž stále větší. Máte obavu nebo podezření, že vaše dítě bere drogy? Víme, podle čeho to poznat. Představíme vám nejčastější příznaky.

Zejména v období letních prázdnin, kdy mají děti více času, se může stát, že s drogami začnou experimentovat. A kromě očividných důkazů, jako jsou drogy samotné, vpichy, láhve od rozpouštědel, krabičky od léků nebo stříkaček, různá psaníčka nebo sáčky a další, jsou zde i méně nápadné příznaky.

Typický zápach

U člověka, který užívá drogy, se může změnit jeho tělesný pach. Ten sice není až tak výrazný, jako třeba u cigaret, přesto byste měli být na pozoru, pokud se odér vašeho dítěte razantně změní a je cítit tak trochu chemicky.

Vyhýbání se pohledu

Dítě, které je závislé na drogách, se vám za žádnou cenu nebude chtít do očí ani podívat, protože má strach, že byste to okamžitě poznali. V případě, že je vaše dítě pod drogami, bývají často zorničky rozšířené a oči mohou být i začervenalé či dokonce podrážděné. Někteří se to snaží také skrýt tím, že často používají kapky do očí.

Změna nálad

Ano, i s pubertou souvisí změna nálady. Ale pokud se najednou dítě chová podrážděně až agresivně, může za tím být mnohem víc. Opačným extrémem také může být až přílišná uzavřenost dítěte, a také změna kamarádů, které ani neznáte, navíc byste je možná ani znát nechtěli. Varovat by vás měly také změny stravovacích návyků, jako je nechutenství, nebo naopak žravost, náhlé zvýšení spotřeby mléka. Ne vždy se může jednat ale o drogy. Velmi nebezpečnou nemocí je také anorexie či bulimie. Více o tomto tématu jsme psali zde.

Mizí vám sirup na kašel

Jestliže je dítě už závislé na drogách, tak v případě abstinenčních příznaků velmi často sahá po lécích proti bolesti, včetně sirupu proti kašli. Proto zpozorněte, pokud se vám najednou tyto léky začnou ve vaší lékárničce ztrácet ve velkém.

Změna osobnosti

U drogově závislých dříve či později dojde ke změně osobnosti. Začne mít jiné priority, než je škola, rodina a koníčky. Dokonce i více lže a pro zodpovědné chování u něj není místo. Pokud vaše dítě skutečně vykazuje některé z příznaků a skutečně přijdete na to, že bere drogy, je důležitý včasný zásah rodičů.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve