Jak reagovat když začne vaše dítě mluvit sprostě?

 Děti 
06. února 2019 09:55 / Šárka Sokolská
  3
📷
5 fotografií v galerii
Nadávkám nebo sprostým slovům se u žádného dítěte nikdy zcela nevyhnete Shutterstock
Obvykle to začíná už ve školce. Dítě si tam najde nejenom své první velké kamarády, ale také tam pochytí celou řadu návyků, slov nevyjímaje. A rozhodně nejde o slušné výrazy, kterými pak dokáží nemile překvapit své rodiče. Jak se však zachovat v takovém případě?

Z úst vašeho andílka se najednou na vás sype snůška sprostých či dokonce vulgárních slov? Vaše reakce musí být odvislá od věku dítěte.

Nejmenší si rozšiřují zásobu slov

Pokud začnou používat nadávky hodně malé děti, jde víceméně jenom o opakování slov, které slyšely někde venku nebo třeba v televizi. Vlastně si jen přirozeně rozšiřují svou slovní zásobu. Takto malé dítě nemá za cíl nadávkou ublížit rodičům, protože samo ještě nerozumí významu sprostého slova. Často se stává, že nadávky používají dokonce v nesprávných souvislostech. Každopádně to jednoduše ignorujte. Nemluvte o tom, ani se netvařte překvapeně nebo dotčeně. Pokud byste to začali řešit, zbytečně byste na ošklivý slovník své ratolesti upozornili.

Špinavá a čistá slova

Používání nadávek nebo sprostých slov u dětí předškolního věku bývá často výrazem osamostatňování. O tom, jak přežít období vzdoru, jsme psali zde. Bohužel, velmi často si k tomu vybírají nejméně vhodné chvíle, zvláště takové, kde je hodně lidí. Proto na podobné projevy reagujte tak, že dáte najevo, že vnímáte nelibost dítěte, ale zároveň vysvětlete, že používání zlých slov nebudete tolerovat.

Podle psychologů je také dobré rozdělit slova na „špinavá“ a „čistá“ a zdůrazňovat, že lidí se "špinavými řečmi" se ostatní straní podobně jako lidí se zašpiněným oblečením. A pokud ani to nepomáhá, pak mu jednoduše zakažte něco, co má rádo, třeba oblíbenou pohádku.

Dítě má právo na emoce

Jakmile vám začne nadávat starší dítě, je potřeba vzít v úvahu, proč tomu tak je. Zda se dítě skutečně hodně zlobí, protože i ono má právo na negativní emoce stejně jako vy. Nebo nadává proto, že touží po vaší pozornosti. Pokud na jeho nepatřičné chování vždy bouřlivě reagujete, pak dítě ví, že to je jediný způsob, jak si ho konečně všimnete. Proto vaše odpověď na nádavku musí být klidná, ačkoliv rezolutní. U dětí nad deset let důsledně trvejte na hranicích.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod