Jak na stříhání malých dětských nehtíků

 Děti 
20. ledna 2019 10:19 / Šárka Sokolská
  3
📷
5 fotografií v galerii
Stříhání nehtů je jedna z nejméně oblíbených činností dětí i maminek Depositphotos
Dětské nehty vyžadují minimálně podobnou péči jako u dospělých. Jenomže problém je v tom, že na jejich drobounkých prstících jsou nehty tak malé, že má člověk kolikrát strach z poranění. A zvlášť u miminek, které se neustále vrtí a kroutí. Jak tedy na to?

Stříhání nehtů nemají rády malé děti a už vůbec ne miminka. Jak na to, aby se tato činnost obešla bez potoku prolitých slz?

U novorozence počkejte

Některá miminka se už narodí s delšími nehty. Je to známka toho, že je dětátko donošené. Nicméně neberte hned nůžky a nestříhejte je. Počkejte alespoň dva týdny. Nehty jsou totiž zpočátku ještě srostlé s pokožkou a jejich ostříhání by mohlo způsobit poranění a následně infekci. Pokud máte strach, že se vám miminko poškrábe, dejte mu bavlněné rukavičky nebo použijte delší body, v němž se mu ručky bez problémů schovají. 

Nůžky nebo pilník

Nehtíky je třeba stříhat vždy, když se objeví za okrajem tmavý půlměsíček. Miminko vkládá ruce často do úst a právě za nehty se hromadí bakterie. Na stříhání nehtíků si vyberte nůžky s kulatou špičkou, které jsou určené pro dětské nehtíky. Pořídit můžete také kleštičky na nehty u nohou, které jsou též uzpůsobeny miniaturním dětským rozměrům. Stejně tak můžete zpočátku použít malý pilníček, kterým nehty lehce opilujte.

První stříhání

Ideální doba pro stříhání nehtů je po koupeli. O tématu, jak často koupat ty nejmenší, jsme psali zde. Ve vodě totiž nehty změknou a jdou mnohem snadněji stříhat. Stále platí, že nehty na rukou stříhejte do kulata podle tvaru prstíku, na nohou zase rovně. Nikdy je nestříhejte „nadoraz“ – jedině tak se vyhnete poranění. Při stříhání na děťátko mluvte a vysvětlujte mu, co děláte. Některé maminky stříhají miminkám nehty ve chvíli, kdy spí. V takovém případě ale počkejte asi dvě hodiny po usnutí, až bude spánek nejhlubší. 

Když dítě nechce

Některé větší děti se stříhání nehtů brání a dokonce u toho i pláčou. Zkuste odvést jeho pozornost tím, že mu budete něco povídat, zpívat a nebo mu pusťte pohádku. Vy však buďte celou dobu v pozoru, dítě si snadno může uvědomit vaši lest a začít se nečekaně, leč vehementně bránit. Stejně tak může dobře zafungovat, když dítěti ukážete sami na sobě nebo na starším sourozenci, že stříhání nehtů skutečně nebolí. Až dítě uvidí, co s nůžkami děláte a že u toho není potřeba plakat, uklidní jej to.

Stala se nehoda?

Někdy se může stát, že se opravdu stane malá nehoda a vy nechtěně miminko stříhnete. Ranka se obvykle dokáže zhojit sama, ale rozhodně ji pečlivě vydezinfikujte jodovou tinkturou nebo jiným vhodným přípravkem a podle rozsahu přelepte dětskou náplastí nebo nechte volně uschnout na vzduchu. Pokud by se rána nehojila, byla v okolí červená či snad hnisala, vyhledejte lékaře.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod