Hudba dětem pomáhá s učením. Zvolte hudební žánr, který je mezi školáky nejoblíbenější

 Děti 
27. dubna 2019 11:58 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Učení obvykle děti moc nebaví Depositphotos
Dodnes je řada lidí přesvědčena, že nejlépe se bude dětem učit v tichu, kdy je nic nerozptyluje. Jenže podle mnoha vědců může školákům vylepšit koncentraci i hudba, kterou během studia poslouchají.

Hudba a její vliv na učení a koncentraci je tématem mnoha odborných studií. Vetšina z nich se shoduje na tom, že hudba je v tomto ohledu velmi prospěšná, různí vědci ale doporučují různé druhy hudby. Pokud tedy vašim školákům budete chtít v učení pomoci hudbou, budete muset vyzkoušet, co platí právě na ně.

Experiment kolektivu kolem Marie Witek například odhalil, že hudbě nesmí chybět synkopa, má-li v člověku vyvolat příjemnou reakci. Hudba by měla být veselá, a to tak, abyste měli chuť tančit. Žádné mdlé monotónní zvuky ani nepředvídatelné jazzové improvizace. Jednoduše něco mezi předvídatelným shlukem tónů a totálním chaosem – to má mozek rád. I mozek vašeho školáka.

Jiní vědci zase tvrdí, že koncentraci zásadně pomáhá jen hudba bez textu, který zbytečně odvádí pozornost. Takže je dobré obstarat vašim dětem nějaké instrumentální nahrávky. Aby to ale nebylo tak jednoduché, měly by děti ještě navíc poslouchat takovou hudbu, která mozek naladí na alfa vlny. Pokud nevíte, která muzika to je, zadejte si na YouTube heslo alfa waves music a pak si už jen stačí vybrat.

Nekárejte děti za poslech hudby

Pokud tedy zjistíte, že se vaše dítě učí a u toho poslouchá hudbu, nekárejte jej. Jeden z důvodů, proč má hudba pomáhat s učením, souvisí s pozorností. Mozek má sice množství úžasných schopností, ale mezi jeho silné stránky nepatří přijímání abstraktních informací ani příliš dlouhé přemýšlení nad jednou věcí. Zdá se, že máme dva systémy pozornosti: vědomý, který nám dovoluje soustředit se na věci, na které se chceme soustředit. A podvědomý, který se zase věnuje věcem, které naše smysly sbírají, protože mohou být důležité.

Povědomý systém je jednodušší, zásadnější, propojený s emocionálním zpracováním spíše než s nějakým racionálním zdůvodňováním. Je také rychlejší. Takže když jste doma sami a slyšíte nějaký zvuk, věnujete mu pozornost ještě předtím, než jste schopni zamyslet se, co to vlastně je.

Problémem je, že zatímco naše vědomá pozornost se soustředí na jistou činnost, nevědomá pozornost se nevypne sama od sebe. Naopak je stále v provozu a vyhledává důležité impulzy v okolí. A když zrovna děláte něco nemilého a fádního, k čemu se musíte přinutit, podvědomý systém je ještě silnější. Proto hudba nemusí vaši pozornost odklonit.

A pokud se vaše dítě učí při hudbě, pravděpodobně je pro něj učení fádní činností, která ho nenaplňuje štěstím, což je zcela normální. Ale hudba mu v takové situaci přináší podvědomé radostné pocity, a tak efektivně neutralizuje potřebu mozku rozptylovat se něčím jiným. Je to, jako byste malému dítěti dali novou hračku na hraní, aby vás nevyrušovalo, zatímco vy se snažíte dokončit něco důležitého.

Vhodná hudba

Jak už jsme psali výše, názory nad vhodností hudby ideální k učení se různí. Nejlepší je, když necháte výběr hudby na osobních preferencích studujícího. Pokud byste ho nutili poslouchat něco, co se mu nelíbí, místo toho, aby do hlavy nasoukal pořádnou dávku vědomostí, bude jen naštvaný a znechucený.

Existuje ale hudební žánr, který by se mohl mladým školákům líbit. Jde o soundtracky k videohrám, které jsou podle mnohých vědců jedny z nejlepších na koncentraci. Cílem takové muziky je totiž vytvořit pohlcující prostředí, ve kterém se hráči nerozptýlí a usnadní jim úkoly, které vyžadují nepřetržitou pozornost a soustředění. Podobně tak bude tato muzika působit i při počítání zapeklitých matematických rovnic. Za samé jedničky na vysvědčení to stojí vyzkoušet. O tom, jak správně připravit svačinu do školy, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve