Rady, jak zbavit dítě strachu z očkování

 Děti 
02. dubna 2019 07:59 / Gabriela Simenonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Zbavení strachu z očkování v dětství se hodí po celý zbytek života Shutterstock
Až 10 % populace se vyhýbá očkování kvůli strachu z jehly. Původ tohoto strachu mnohdy pochází z negativní zkušenosti z dětství a může mít dopad i na odmítání očkování a injekcí v dospělosti.

Problémem se zabývá i Světová zdravotnická organizace, která vydala doporučení ke snížení bolesti během očkování.

Když se někdo bojí jehly

Očkování je nejčastější příčinou bolesti v dětské ordinaci. Bolest způsobená očkováním je zdrojem úzkosti nejen pro dítě samotné, ale i pro jeho rodiče a zdravotníky, kteří vakcínu aplikují. Odborné studie odhadují, že až 25 % dospělých lidí má strach z jehel a pro 10 % populace je strach natolik velký, že je důvodem celoživotního odmítání očkování. Strach z jehly tak představuje bariéru v zajištění očkování jak dětí, tak dospělých.

Bolest ovlivňuje další očkování

Rodiče vyslovují obavy nejen z bolesti způsobené očkováním, ale též z aplikace více vakcín při jedné návštěvě. S nárůstem počtu doporučených očkování v dětském věku stoupá i množství stresových situací podmíněných bolestí z vakcinace. Jejich následkem může být větší váhavost při rozhodnutí nechat se očkovat i v již dospělém věku, ačkoliv infekce představují pro zdraví mnohem větší riziko než aplikace vakcíny. 

Jak minimalizovat bolest?

  • Kromě klidného přístupu ze strany zdravotnického personálu se doporučuje zvolit správnou polohu dítěte během aplikace vakcíny. Podle odborníků vede poloha na zádech k většímu vnímání bolesti, a tato pozice proto není během očkování doporučena. Vhodné je, aby bylo menší dítě drženo rodičem a větší sedělo ve vzpřímené poloze.
  • Dále bylo prokázáno, že ke zmírnění bolesti a úzkosti přispívá i rozptýlení prostřednictvím správné, klidné komunikace rodiče s dítětem během podávání vakcíny.
  • V žádném případě se nedoporučuje dítě ujišťovat, že „to nebude bolet”, a to ani ze strany rodičů, ani ze strany zdravotnického personálu. Tento přístup je totiž ve své podstatě podvodem a může mít za následek ztrátu důvěry mezi dítětem a rodičem či lékařem.

Nezapomeňte, že minimalizace bolesti při očkování v dětském věku je velmi důležitá. Může pomoci ke snížení stresu z návštěvy lékaře, zamezit rozvoji strachu z jehly a k následnému odmítání nejen očkování, ale i zdravotní péče jako takové. A to i v dospělém věku. Správné zvládnutí očkování v dětském věku je důležité pro navození důvěry k lékaři a pozitivního postoje ke zdraví v celém dalším životě. Jak zbavit dítě strachu? Psali jsme zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47