Vybírejte pečlivě dětské opalovací krémy. Tyto látky by vás měly varovat

 Děti 
17. června 2019 13:06 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dětská pokožka je mnohem citlivější než u dospělých Depositphotos
Dětská pokožka je tenčí a zranitelnější, než mají dospělí. Proto je důležité ji chránit před slunečními paprsky kvalitními přípravky. Podle čeho je vybírat?

Vystavování dětské pokožky slunci výrazně přispívá ke vzniku rakoviny kůže v pozdějším věku. Nejmenší děti by neměly být vystavovány přímému slunci vůbec a starší děti by vždy měly nosit ochranné oblečení a pokrývku hlavy. Pro děti se doporučují opalovací přípravky s vysokou nebo velmi vysokou UV ochranou, nejlépe SPF 30 a víc.

Jak chrání faktory

Pokud budete vybírat krém pro děti, je nutné sahat po přípravcích s vysokým ochranným slunečním faktorem. Ochranné faktory jsou uvedené pod zkratkou SPF (Sun Protection Factor). Číslo faktoru udává, kolik propustí UVB paprsků. Přípravek s faktorem 20 propouští jednu dvacetinu čili 5 % UVB paprsků (a 95 % jich odfiltruje), krém s faktorem 30 jednu třicetinu, přibližně tedy 3 % (a 97 % jich odfiltruje).

Rakovinné UVA

Vedle UVB je UVA další složkou ultrafialového spektra slunečního záření, které je spojováno s rakovinou a předčasným stárnutím kůže. Pokud je tedy na obalu krému uvedeno logo UVA, znamená to, že výrobek splňuje doporučení EU o minimální ochraně před UVA zářením. 

Pozor na alergeny

Další, co by vás při výběru krému mělo zajímat, je jeho složení. Snažte se vyhnout přípravkům, které obsahují endokrinní disruptory. Ve složení se nejčastěji vyskytují jako propylparaben, butylparaben, ethylhexyl methoxycinnammate, BHA, oxybenzon, cyclotetrasiloxane. Dejte si pozor také na potenciálně nebezpečnou a dráždivou látku butylphenyl methylpropional, která patří mezi alergeny, stejně jaké vonná složka HICC (hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde).

Správné dávkování

Ani ten sebelepší krém vás dobře neochrání, pokud jej špatně aplikujete. Na celé tělo průměrného dospělého člověka byste měli použít 36 gramů přípravku, tedy přibližně šest čajových lžiček. Při polovičním množství se ochranný účinek snižuje o dvě třetiny. A stejně tak je důležité ochranu pravidelně obnovovat. I když je velká část ochranné kosmetiky deklarována jako voděodolná, ne všechny opalovací prostředky tuto vlastnost skutečně mají. Proto bez ohledu na voděodolnost se po osušení vždy znovu natřete opalovacím krémem. A pokud se přeci jen objeví nějaká ta drobnější spálenina, rady, jak je rychle řešit, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47