Jak řešit spáleniny od sluníčka? Rady, které se vám budou v dnešních dnech určitě hodit

 Zdraví 
07. srpna 2018 15:17 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Slunce je v přiměřené míře elixírem energie Shutterstock
Velké horko nás vede k návštěvám vody. Sluníčko ovšem může způsobit nepříjemné spáleniny. Jak se jim vyhnout a jak je správně řešit? Máme dobrá doporučení.

Při návštěvách koupališť, rybníků či jezer hrozí za slunečného počasí popáleniny. Nejenže jde o velkou nepříjemnost, ale můžete si tímto způsobem také zvýšit pravděpodobnost vzniku melanomu, tedy rakoviny kůže, která má velmi špatnou prognózu. Už patero spálení v mladším věku zvyšuje pravděpodobnost vzniku melanomu o osmdesát procent. Přitom existuje pár dobrých rad, které popáleninám zabrání.

Vhodný oděv

Noste vhodný oděv, který zakrývá ty části těla, které obvykle nevystavujete slunci. Jinak totiž reagují předloktí, která jsou běžně venku, kdykoliv nosíte trička s krátkými rukávy či jiné podobné oblečení, a jinak reaguje kůže zad či břicha, která obyčejně odkrytá není. Jestliže zamíříte na nudistickou pláž, měli byste vědět, že intimnější části těla jsou díky tomu, že bývají obvykle zakryté, velmi citlivé na sluneční záření.

Nezapomínejte ani na vhodnou pokrývku hlavy. Vzdušný klobouk nejenže chrání kůži hlavy, ale poskytuje také ochranu pro vaše oči.

Opalovací krémy

Jestliže jste se rozhodli pro pobyt u vody a chcete tam strávit delší dobu, nezapomínejte na opalovací krém. Čím vyšší ochranný faktor zvolíte, tím lépe. Určitě vybírejte 20 a více. U dětí pak samozřejmě ještě vyšší. Ani u vody nevyhledávejte místa na slunci. Využívejte slunečníky a i jinak se chraňte před přímým sluncem. Další informace o negativním působení UVA a UVB záření najdete v článku zde.

Když došlo k popálení

Někdy se přes veškeré snažení stane, že dojde k popálení. Obyčejně je na vině nějaká chyba – například když usnete pod slunečníkem a část těla se dostane na slunce na delší dobu. Ať už je příčina jakákoliv, jde o velmi nepříjemnou záležitost. Zarudnutí se objevuje během šesti hodin po expozici kůže a bolest se zintenzivňuje v průběhu celých 24 hodin. Postižené místo může začít otékat, objeví se puchýře, kůže svědí, pálí, v horších případech je napjatá a velmi citlivá. Máte pocit, že máte horečku, objeví se i nevolnost.

V těchto případech určitě zvolte chlazení. Dejte si studenou sprchu, přikládejte studené obklady nebo použijte led zabalený do ručníku či vložený do sáčku. Aplikujte vhodný krém s regeneračními účinky, zejména s panthenolem. Vhodný je také krém s obsahem aloe vera či s jinými protizánětlivými složkami. Puchýřky určitě nepropichujte. V případě zimnice či teploty použijte lék proti bolesti a proti teplotě – acylpyrin, ibalgin, panadol a podobně.

Na spálenou kůži si neoblékejte žádné těsné oblečení. Jestliže jsou popáleniny většího rozsahu a cítíte se opravdu špatně, vyhledejte lékaře. Počítejte s tím, že léčba potrvá minimálně týden. Spálíte-li se tedy na začátku dovolené, máte po zbytek vystaráno.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008