Správně zvoleným jídlem a pitím můžete bojovat proti horku

 Zdraví 
01. srpna 2018 07:18 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Máta, citron, limeta a okurka jsou pomocníky proti vedru Shutterstock
Extrémní teploty posledních dnů jsou pro mnoho lidi důvodem k nákupu klimatizací a větráků. Pokud nechcete investovat, naučte se, jak se ochladit vhodnou volbou jídla a pití. Máme několik skvělých rad.

Všichni tušíte, že na jídle a pití v horkých dnech velmi záleží. Jen málokoho napadne jíst příliš těžká jídla. Mnozí ale automaticky sáhnou po studené limonádě, vychlazeném pivu či zmrzlině. A to nemusí být právě ta nejlepší volba. Důležité je totiž použít takové pokrmy a nápoje, které budou mít chladivé účinky i pár hodin po jejich konzumaci. Studené samo o sobě nic neřeší, pomůže totiž jen chvilku. Další zajímavé rady, jak se v horkých dnech vyspat, najdete v článku zde.

Čaj a káva

Ač to může vypadat divně, teplý čaj a káva mohou být v horku užitečnými pomocníky. Samozřejmě jde o to, abyste je nepili ve spěchu. Oba tyto horké nápoje podporují pocení. A pot, jak známo, slouží našemu tělu k ochlazení. Zcela zvláštní pozici ovšem mají některé čaje, které mohou přinést ochlazující efekt na delší dobu. V zemích, kde je velké vedro, pijí často čaj mátový nebo ibiškový.

Zejména mátový má silně zchlazující účinky. Můžete si ho dát teplý a vyvolat tak pocení, nebo studený. Jestliže hledáte jinou variantu, zkuste čaj fenyklový. V obou případech tak vylepšíte i své trávení. Pokud chcete vyzkoušet něco nezvyklého, dejte si čaj z chryzantémy. Rostlina navíc působí detoxikačně, obsahuje vitamin C a snižuje bolest hlavy.

Studené nápoje

Připravujte si během dne studené nápoje bez cukru. Využijte zejména citronu či limety v kombinaci s mátou a meduňkou. Také vás může velmi ochladit nápoj s nakrájenou okurkou. Máte-li kvalitní odšťavňovač, můžete salátové okurky přeměnit na velmi osvěžující a chladivý nápoj.

Ovoce a zelenina

Ve vedrech preferujte konzumaci melounů, které jsou plné vody. Bohužel jsou ale také plné cukru, takže to s nimi nepřehánějte. Vychlazené rajče či rajčatová šťáva jsou také nápomocné dobrému chlazení těla. Šťavnatá zelenina je v horkých dnech vhodnější než ovoce. To si dopřejte spíš místo sladkého dezertu. Vedle melounu je vhodný třeba ananas.

Koření

I když si ve vedru dáváte jídla lehká, dejte si klidně lehká jídla kořeněná. Ostřejší chuť totiž vyvolá pocení, které v konečném důsledku vede ke zchlazení. Přiměřeně kořeněné jídlo vás může chladit ještě několik hodin po konzumaci. To se vám se zmrzlinou rozhodně nestane. Jak si dáte první, budete mít pocit, že bez další nepřežijete. V konečném důsledku budete plní cukru, bude vám těžko a stejně se příjemného chladu nedočkáte. Možná dostanete angínu, ale to bude tak všechno.

Alkohol

Při vysokých teplotách to s alkoholem nepřehánějte. Odvodňuje, což může vést k nepříjemným fyzickým stavům včetně kolapsu. Alkohol vás navíc ještě víc rozehřeje. Pocení ale nebude mírné jako u teplého čaje či kořeněných jídel, ale intenzivní a nepříjemné. Jestliže si dáte pivo, bude pocení díky vyššímu obsahu vody ještě méně příjemné. Je ale pravdou, že jedno pivo je v horkém počasí je určitě přijatelnější než přemíra jiného alkoholu. Jestliže už chcete něco pít, dejte si třeba vinný střik. Rozhodně však při extrémních teplotách příliš alkoholu neholdujte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008