Pozor na jedovaté pecky z ovoce
Pecky, jádra, semena – části rostlin, ze kterých může vyrůst rostlina nová. Zásobárna živin, často i vitaminů. Ale pozor, mnohá semínka jsou totiž prudce jedovatá! Spoustu druhů u nás naprosto běžných a oblíbených plodů obsahuje jádra či pecky s obsahem amygdalinu, který se v kontaktu s vodou přeměňuje na kyanid. A to je, jak známo, prudký jed.
Bezpečná semínka
Mezi bezpečná semínka patří ta, která najdeme třeba v granátovém jablku, vodním melounu, citrusech, hroznech, kakaové boby jsou také v pohodě, stejně tak papája a dýně. Nemusíte se peckami právě nacpávat, ale běžná konzumace či nahodilé spolknutí v některých případech rozhodně nevadí. Mnohé tyto pecičky jsou i zdraví prospěšné, jak se ostatně můžete dočíst třeba v článku zde.
Nebezpečná semínka
Naproti tomu broskve, meruňky, jablka, hrušky či třešně bychom nikdy neměli konzumovat včetně pecek. U meruněk se to obvykle ví, ale informovanost u broskví je horší. Překvapením jsou pak pro mnohé jistě třešně, jablka a hrušky. Zatímco u třešní nás většinou zachrání jejich tvrdá konzistence, takže projdou trávicím traktem bez narušení, u jablek či hrušek může snadno dojít k rozkousání pecek. Mnozí lidé navíc konzumují jablka a hrušky včetně jadřince. Na druhou stranu u těchto plodů je přece jen podstatně menší množství amygdalinu v porovnání s meruňkami a broskvemi.
Jak a kdy se otrava projeví
Otrava kyanidem má poměrně rychlý nástup. Nastává ztráta vědomí a následně kóma. Pak během několika hodin dojde k úmrtí na zástavu srdce. Čím vyšší je dávka, tím rychleji smrt nastane. Smrtelnou dávkou je asi 100–200 mg jedu. Abyste zemřeli, museli byste pecek rozkousat docela dost. U jablek to vychází na konzumaci 25 celých jablek naráz. Deset či dvacet jader z broskve by vykonalo totéž. Při náhodném pozření proto nepanikařte. Ostražitější buďte však v případě menších dětí. U většího množství nebo při nástupu obtíží okamžitě vyhledejte lékaře.