O chrup je důležité pečovat už od prvních zoubků. Víte, jak to dělat správně?

 Děti 
29. srpna 2019 10:46 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Už miminkům je třeba čistit první zoubky Depositphotos
Péče o dětský chrup je hodně diskutované téma. Někdo je přesvědčen, že péče o první dětské zoubky je zbytečná. Odborníci ale tvrdí opak. S péčí by prý rodiče měli začít doslova od prvních prořezaných zoubků.

Zubaři se shodují, že zdravé dětské zoubky a dásně jsou opravdu důležité a že je pro to třeba něco udělat. Hodně ovlivní právě rodiče, kteří by měli vést své potomky k pravidelnému čištění zoubků od raného věku. Jakmile se batoleti prořeže první zoubek, je čas se o dětský chrup začít bedlivě starat.

Vývoj dětských zubů

Dětské zuby se vyvíjejí hodně individuálně. Každé dítě má v dásních ukrytých 20 zoubků. Obecně platí, že první zoubky začínají být vidět od 6. měsíce věku dítěte, avšak u některých dětí je najdete už i ve třetím měsíci života. Existují i případy, ve kterých se děti už s jedním či dvěma prořezanými zoubky narodí. Na druhou stranu je však zcela v pořádku, pokud vašemu miminku začnou růst první perličky přes dásně až po dovršení jednoho roku. Všech 20 zubů by se mělo dítěti prořezat před dovršením tří let.

První prořezané zoubky jsou většinou přední spodní řezáky, za nimi následují vrchní řezáky a jako poslední se objevují stoličky. Je však dost možné, že u každého dítěte se pořadí bude jevit individuálně.

Čím zoubky čistit

Způsobů, jak pečovat o prvvní dětské zoubky, existuje hned několik. Někomu se osvědčil silikonový kartáček na prst, jiný pořídí dítěti měkký zubní kartáček. Podle odborníků si ale člověk vystačí i s obyčejným měkkým hadříkem, navlhčenou vatovou tyčinkou nebo mulovým čtverečkem. Zoubky opatrně očistěte zepředu i zezadu.

Zub stačí čistit ráno a před spaním. Pokud vám to lékař nedoporučí jinak, do 18 měsíců věku není nutné používat zubní pastu (děti ji polykají). Po večerním čištění už hlavně nedávejte dítěti nic sladkého ani pití.

Jak na to

Je dobré, když z čištění zoubků uděláte rituál, který bude každý den stejný. Ideální je se usadit nebo postavit do polohy, ve které v zrcadle uvidíte na zoubky svého dítěte a ve které se budete cítit vy i vaše dítě pohodlně.

Ukažte miminku, že si může svou hlavu o vás opřít a jemně ho chytněte za bradu. S citem mu otevřete ústa a omývejte mu zoubky jemnými krouživými pohyby. Poté dítěti nadzdvihněte ret a umyjte i přední části zoubků pohybem stahování. Nezapomeňte kartáčkem umývat také dásně.

Kdy jít k zubaři

Prvního návštěvu zubního lékaře rozhodně neodkládejte. Měli byste ji s dítětem absolvovat v prvním roce jeho života. Čím dříve se váš potomek seznámí s prostředím a navykne si na zubaře, tím lepší budou jeho návyky v pozdějším životě. Lékař vám navíc nejlépe poradí, jak udržovat chrup svého dítěte v dobrém stavu a jak nejlépe zabránit tvorbě zubního kazu. O tom, které potraviny zubům nejvíce škodí, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve