Patříte k lidem, kteří neumí říct NE? Pak vám hrozí velké problémy

 Ostatní 
10. září 2017 09:39 / Monika Thomsonová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Uvědomte si, že nemůžete být na deseti místech současně Shutterstock
Říkat "ne" je často velké umění. Ale na druhou stranu přece nemůžete na každý podnět odpovídat kladně. Tak co s tím? Chce to trénink.

Neměli jste odvahu odmítnout pozvání na večírek, i když jste snili o tom, jak brzy budete v posteli? Váš známý se přes víkend stěhuje a potřebuje pomoc. Nemáte sílu ho odmítnout? Dostáváte se do podobné situace často? Pak patříte k lidem, kteří z nejrůznějších důvodů neumí říci ne.

Podle psychoanalytiků se do takové situace nejčastěji dostávají introverti, kteří mají stálou potřebu udělat druhým radost, nebo říkají ano ze strachu, že budou zavrženi. Za tímto chováním se skrývá snaha líbit se druhým a být milován. Pokud se v zaměstnání stále potřebujete líbit druhým, vystavujete se hrozbě syndromu vyhoření. Podle odborníků lidé, kteří bojují s důsledky odmítnutí, mají malé sebevědomí.

Nemůžete sedět na pěti židlích najednou

Pokud přijmete pozvánku na skleničku na jednom konci města pět minut po cvičení v posilovně a současně se dohodnete, že budete na večeři s jinou osobou na druhém konci města, zaděláváte si na problém. Pokud řekneme ano na pět různých pozvánek v jeden den a myslíte si, že to nějak zvládnete, tak jste na omylu. To by nezvládl ani superman.

Zkuste osvědčené cviky

Snažte se odmítnutí trénovat. Věnovat pozornost svému dýchání, fyzickým pocitům a okolí. Zaměřte se na své tělo, svalové napětí a emoce. Jednou z technik, jak se naučit říci ne, je metoda čtyř etap: zvažte okolnosti, vyjádřete své emoce, specifikujte řešení a vyvoďte z toho důsledky a závěry.

Pokud vás požádají o to, abyste zůstali v práci do 21 hodin a dokončili nějakou věc, můžete říci, že sice chápete, jak je to důležité, ale že se tím nyní nemůžete zabývat. Současně je nutné nabídnout řešení, aby situace byla pozitivní. Můžete říci, že zítra na úkolu budete intenzivně pracovat a práci do určité hodiny odevzdáte.

Připadáte si jako zloduch

Pokud něco odmítnete, neznamená to, že jste zlý člověk. Schopnost říci ne vám přinese velkou svobodu. Někteří lidé se neodvažují říci ne, protože nechtějí ublížit jiným, byť velmi dobře vědí, že to, k čemu se zavazují, nemohou splnit. Při takovém jednání však především riskují, že ztratí důvěryhodnost.

Nic se ale nemá přehánět. Nemůžete říkat ne stále a automaticky. Stejně tak ale nemůžete vždy a automaticky říkat ano. Chce to jen používat zdravý rozum a vážit okolnosti. Je totiž pravdou, že není možné vždy a za všech okolností vyhovět všem.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47