Osmička idolů, která v 70. a 80. letech dobývala srdce puberťáků. Který byl ten váš?

 Retro 
06. ledna 2019 15:02 / Terezie Zamlynová
  3
📷
8 fotografií v galerii
Karel Gott a Helena Vondráčková patřili mezi stálice české populární hudby Archiv
Mít chuť majoránky, odpouštět tvým dlouhým vlasům nebo stát na rohu a mít na očích brýle? To byly texty písniček let 70. a 80., které si získávaly srdce všech náctiletých.

Jejich texty jsme si opisovali do různých zápisníků, brnkali na kytaru a měnili jsme si výstřižky s jejich fotografiemi. Kdo to nedělal, byl „divnej”. Schválně, která písnička a interpret byli tím vaším? Je mezi nimi?

Karel Gott

Kávu si osladím nebo Oči máš sněhem zaváté. Když se tyhle písničky ozvaly, ženské pohlaví upadalo do mdlob, zatímco to silnější pronášelo na adresu interpreta dost často něco dehonestujícího. Gott byl totiž rivalem, kterému se vyrovnat nemohl téměř nikdo. Jeho desky se prodávaly, jeho písničky zněly také téměř všude. I když přišlo období, kdy tehdejší mladá generace vyjadřovala vzdor tím, že Karla Gotta – v té době již Zlatého slavíka – ignorovala, vyhnout se jeho umění bylo prakticky nemožné.

Karel Zich

Na rohu stála, měla na oči brýle anebo měla chuť majoránky? (Doba, kdy to bude paráda, lehnout si na záda, přišla až později). A kdo ví, jestli se nejmenovala Alenka a nebyla z říše divů. Podmanivý hlas, díky kterému se říkalo Karlu Zichovi také český Elvis, si získával častěji dívky a ženy, ale fanouškovskou základnu měl také v mužské populaci. I jeho desky šly dobře na odbyt a jeho písničky se často hrály. Třeba i v jukeboxech. Když „zamžilo do vlasů“, lámaly se ledy…

Hana Zagorová

Mimořádná linka Praha–Tokio nebo Diskohrátky. Hity, které oslňovaly teenagery na „čajích“ a diskotékách i v malých městech. Vzhledem k tomu, že originální skladby od interpretů z kapitalistické ciziny tehdejší mocipáni moc rádi neměli, vlastně byli nakonec všichni rádi za to, že to oblíbená Hanička tak pěkně nazpívala. I když hudebním fajnšmekrům někdy trnulo z toho, co se z původní skladby vyklubalo. Melodie ale zůstala.

Helena Vondráčková

Blonďatá kráska s rytmem v těle okouzlila nejednoho mládence a stala se vzorem nejedné slečně. Když zapěla o malovaném džbánku z krumlovského zámku nebo převzala hit skupiny ABBA A ty se ptáš co já, přední místo v oblibě mladých i starších v období retra (i současnosti) si vydobyla. Na dlouhé desítky let a už několik generací.

Skupina Turbo

Když bychom měli vzpomenout na známé české skupiny let sedmdesátých a osmdesátých, dávno by k nim patřil Olympic, Kroky Františka Janečka, Bacily Václava Neckáře. Ale osmdesátky byly také ve znamení skupiny Turbo. Ráno, kdy „zmizel jak bílá mlha nad vodou“ od té doby nabralo jiný směr a pokud jsme přestali ‚snít, přišlo probuzení‘. Ostatně na některých rozhlasových stanicích znějí tyto šlágry pořád.

Skupina Progres 2

Byla to skupina, která vstoupila na českou hudební scénu v roce 1968. V mnohém se lišila od těch, co v Československu působily. Inspiraci hledala v zahraničních uskupeních jako byli Beatles, Cream, Vanilla Fudge a začínajících Pink Floyd. I proto jako první u nás zahrnula do svého vystoupení audiovizuální show, která u nás v té době neměla obdoby.

Vítězslav Vávra

Jeho Dívka z Heřmánkové návsi nebo holka s citronovou šálou neměla konkurenci a v 80. letech kralovala na diskotékách, „čajích“ i v rádiích. Milovali ho holky, kluci ho trpěli, protože i díky jeho písničkám měli možnost vzít objekt své lásky a touhy při ploužáku do náručí.

Katapult

Rok 2006 se tehdy zdál strašně moc daleko, a tak jsme věřili, že jediným problémem po tomto datu bude ten, jestli si děti mají kde hrát. Dneska už víme, že pravdu měli spíš v tom, když v písničkách poukazovali na to, že Hlupák váhá. Každopádně to byla skupina, kterou v 80. letech snad nikdo nemohl přehlédnout. Pozitivní na jejich písničkách bylo to, že se velmi často daly zahrát jen se třemi akordy, což dávalo do rukou trumf klukům, co chtěli získat dívčí srdce hrou na kytaru. Pamatujete na dívenku z vánoční čokoládové kolekce? Více jsme psali zde.

Všechny vyjmenovat do jednoho článku vlastně nejde. Pamětníci by si vybavili určitě minimálně další desítku těch, které jsme do tohoto souhrnu nedali. Co třeba Eva Pilarová, Stanislav Procházka mladší, Věra Špinarová, Marie Rottrová, Sagvan Tofi, Petr Nagy, Miro Žbirka, Petr Kotvald, Václav Neckář, Michal Tučný, Ivan Mládek, Waldemar Matuška, Petr Spálený? Nebo skupina OK Band? A pořád to nejsou všichni. Trefili jsme aspoň někoho z těch, co jste měli rádi vy?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008