Pamatujete na dívenku z vánoční čokoládové kolekce: Jakou oměnu dostala za focení?

 Retro 
24. prosince 2018 11:23 / Terezie Zamlynová
  18
📷
4 fotografie v galerii
Krabice ozdobená obrázkem tehdy šestileté Michaely je stále atraktivním zbožím Archiv
Mít svoji podobenku na obalu nějakého populárního výrobku je terno. V době minulé to bylo také příjemné, ale o nějakém ternu se mluvit nedalo. Například dívenka Michaela, jejíž tvář zdobila vánoční čokoládové kolekce, byla odměněna za fotografování čtyřmi krabicemi čokoládových dobrot na stromeček.

Vstupovala přitom do domácností všem Čechoslovákům té doby, protože nebyl snad žádný, který by kolekci nedostal v práci nebo si ji na Vánoce nepořídil.

Michaela Beránková se narodila v roce 1971, tedy na začátku aktivně vyvolané populační vlny, a stala se tak jedním z prvních takzvaných Husákových dětí. Vypadala mile, sportovala a hezky a šťastně se usmívala.

Hned na začátku ale nutno říci, že na fotografiích nebyla jen Michaela, ale také její sestra Zorka. Vyhlédla si je v roce 1977 fotografka, která v obou dívenkách viděla naplnění své představy holčiček, které by měly zdobit na obrázku vánoční kolekci. Tehdy roztomile usměvavé holčičky strávily v bytě fotografky celkem tři dlouhá odpoledne. Dneska by jim za to přistálo na účtech asi pěkných pár desetitisícovek, tehdy dostaly během fotografování vždy čaj a v závěru od čokoládoven několik krabic kolekcí.

Pomohla náhoda

Castingy se v té době moc nedělaly, na fotografování vůbec, takže k focení přišla Michaela vlastně náhodou. Na tréninku moderní gymnastiky si ji i její setru Zoru vyhlédla cvičitelka, která zároveň fotila na zakázku. Dnes je jí 47 let a má tři děti.

Fotografování bylo v době normalizace zcela odlišné od toho, jak probíhá nyní. Ani u reklamního focení, jakým vznikající obrázek na kolekci jednoznačně byl, neexistovala žádná produkce, kostymérna, maskérna. A dokonce ani ateliér!

Jak před časem popsala Michaela médiím, produkci zastala trenérka a maminka obou gymnastek, maskérna se omezila na lehké nalíčení. A jako ateliér posloužil trenérčin byt, zatímco kostýmy ušila babička dívek. Byla totiž švadlena.

A na co ráda dodnes Michaela vzpomíná? V mysli jí utkvělo to, že trenérčin byt byl malý, ale žilo v něm několik koček, které se při focení procházely po bytě. Dívenky se tak alespoň zabavily a odreagovaly. Stromeček, u kterého se focení odehrávalo, byl umělý, protože snímek vznikal na začátku října. Živé stromky nebyly k sehnání.

Fotografování trvalo několik hodin

Celé focení bylo podle jejích vzpomínek krásné, i když namáhavé. „Každá ze tří zkoušek trvala několik hodin a já jsem musela dlouho stát a natahovat ruku ke stromečku. Bylo to namáhavé, ruka mě už bolela a bylo mi navíc horko od světel. Když se mi však nějaká figurka roztavila v ruce, a to nebylo tak zřídka, mohla jsem si ji za odměnu sníst,“ vylíčila nyní v dospělosti médiím zkušenosti ze svého „modelingu“ Michaela. Přiznala dokonce, že z celé kolekce jí tenkrát chutnal nejvíc malý Mikuláš plněný bílým fondánem.

Kolekce s podobenkou Michaely se prodávaly ještě po revoluci

I když se tehdy jednalo o neplacenou, ale zajímavou zkušenost, měla i svá nesporná pozitiva. Holčičky se staly v té době svým způsobem slavné. A vydrželo to dlouho, rozhodně ne jen jednu sezonu.

Michaela se s kolekcemi a jejími a sestřinými obrázky dětských tváří setkávala na pultech prodejen už i v době, kdy byla dospělá a v Československu panoval jiný režim. I po více než 15 letech byli lidé okouzleni tím, když se jim přiznala, že ta dívenka na krabici kolekce je ona a její sestra.  

Těžko se však dnes již komukoli dá vysvětlit, že i přes mnohaleté opakování obrázků na obalech z toho ani jedna dívenka nikdy neměla více než ony čtyři krabice kolekce. Dnes už by podobný „obchod“ takto proběhnout nemohl. Socialismus byl však natolik odlišný, že byl takový postup běžný a nikdo se nad ním nepozastavoval. Znáte příběh dívky z československé desetikoruny? Čtěte více.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod