Vitamin D má vliv nejen na naše zdraví, ale i na regulaci hmotnosti

 Ostatní 
19. března 2021 10:00 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Vitamin D posiluje imunitní systém, ale souvisí i s nadváhou Depositphotos
Vitamin D hraje opravdu důležitou roli. Pomáhá nám metabolizovat vitaminy rozpustné v tucích, regulovat hormony, vstřebávat vápník, udržovat zdraví kostí, udržovat správný chod imunitního systému a ještě mnohem více.

V poslední době se totiž řada studií zabývala otázkou, zda vitamin D hraje také roli při nárůstu či úbytku hmotnosti. Jak to tedy skutečně je?

Existuje souvislost mezi vitaminem D a nárůstem hmotnosti?

Zatím není zcela jasné, zda vitamin D přispívá k hubnutí, ale víme, že existuje souvislost mezi nízkou hladinou vitaminu D a obezitou. Vzhledem k tomu, že vitamin D je rozpustný v tucích, lidé s obezitou mohou vyžadovat více vitaminu D, aby dosáhli jeho stejné úrovně v organismu jako lidé s normální hmotností.

"Přestože je hladina vitaminu D obvykle nižší u lidí s nadváhou nebo obezitou, není jasné, zda suplementace vitaminu D může pomoci při hubnutí,“ říká výživová poradkyně Morgyn Clair. "Obecně si ale myslíme, že doplnění vitaminu D nepomůže při samotném hubnutí, ale přiměřený stav vitaminu D může podporovat celkové zdraví, které může zahrnovat zdravé udržení hmotnosti.“

A to potvrdila i studie, ve které ženy s nadváhou a obezitou užívaly vitamin D po dobu 12 týdnů. Výsledky u nich ukázaly pokles tělesného tuku, ale nikoli úbytek hmotnosti. Další studie zase ukázala, že vitamin D může potlačovat ukládání tukových buněk v těle a může dokonce chránit před obezitou.

Pokud máte obavy o hladinu vitaminu D v těle, nejlepším způsobem, jak ji zkontrolovat a zabránit jeho nedostatku, je podstoupit krevní test. Pokud testování odhalí, že vaše hladina vitaminu D je pod 20 ng/ml, pak máte nízkou hladinu. Úrovně 30 ng/ml až 100 ng/ml jsou považovány za normální a není tedy potřeba vitamin doplňovat.

Způsoby, jak zvýšit hladinu vitaminu D

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak zvýšit hladinu vitaminu D v těle, je pobyt na slunci. "Sluneční světlo je absorbováno kůží a tělo je schopné přeměnit hormon na použitelný vitamin D,“ říká dietoložka Taylor Englelke.

Chcete-li však získat dostatečné množství vitaminu D ze slunečního záření, "budete potřebovat 15–30 minut denně na slunci, přičemž nejméně 25 procent pokožky musí být vystaveno slunečnímu záření,“ říká lékař Casey Kelley. Pobyt na slunci ale zvyšuje riziko rakoviny kůže. Z tohoto důvodu Kelley připomíná, že sluneční světlo je dobrým zdrojem vitaminu D, ale nemělo by být vaším jediným zdrojem.

Konzumace potravin bohatých na vitamin D je dalším skvělým způsobem, jak zvýšit hladinu vitaminu D bez užívání doplňků. Mastné ryby, jako je tuňák, treska, makrela a losos, jsou dobrou volbou, stejně jako mléčné výrobky, jako je jogurt a sýr. Vaječné žloutky a houby také fungují. "Denní množství vitaminu D lze získat pouze jedinou porcí tučných ryb a dietou, která zahrnuje alespoň 5 porcí ovoce a zeleniny denně,“ říká Englelke.

V neposlední řadě jsou tu doplňky stravy, především tablety, jejichž prostřednictvím je vhodné vitamin D doplňovat. Stačí jedna tabletka denně. A dost možná si díky vitaminu D udržíte váhu, nebo něco málo zhubnete. I když zatím žádné studie souvislost mezi vitaminem D a hubnutím neprokázaly, existují již vědecké důkazy o tom, že vitamin D má vliv na obezitu a také na některé procesy v těle, které následně vedou k hubnutí. Dále čtěte: Co se stane s vaším tělem, když přestanete jíst sacharidy.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47