Artróza: Nepříjemná nemoc, která se nevyhýbá ani mladším ročníkům. Začněte s prevencí už dnes

 Zdraví 
20. března 2021 16:07 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Artróza je bolestivé onemocnění kloubů Depositphotos
Můžete bez bolestí skákat jako kamzík a vašim kloubům nevadí ani delší turistický výlet? Neloupe ani nepraská vám v kloubech, když se protahujete nebo cvičíte? Patříte mezi šťastlivce. Přesto buďte obezřetní, neboť nikdy nemáte jistotu, že vás problémy s klouby dříve či později nedostihnou. Jak rozpoznat artrózu hned na počátku a jaká je nejlepší prevence?

Artróza, jinak také osteoartróza, je onemocnění kloubů, které je obecně zapříčiněno opotřebením kloubní chrupavky, kde dochází posléze k růstu kostní tkáně. Toto nezánětlivé onemocnění způsobuje, že chrupavka již není schopná plnit funkci tzv. nárazníku, tedy tlumit nárazy, které vznikají při každodenním běžném pohybu (jako chůzi). Artróza se může objevit na jakémkoli kloubu, přesto nejčastěji jsou to klouby na kyčli nebo koleni, méně častěji postihuje meziobratlové klouby páteře, loketní nebo ramenní klouby.

Toto onemocnění pohybového aparátu je velmi zákeřné, neboť není definováno pro určitou věkovou skupinu. Může se projevit u kohokoliv. Lékaři v dnešní době evidují stále rostoucí počet artrózy u mladších ročníků. Paradoxem však je to, že zatímco v minulosti byla osteoartróza způsobena kvůli dlouholeté dřině na polích a v zemědělství, a spojena také s opotřebením celkového organismu, v dnešní době je to ve velké míře způsobeno sedavým zaměstnáním, psychickým přetěžováním organismu, strnulým a ochabujícím svalstvem. Stejně tak se artróza projevuje u lidí, kteří pracují v sedě za výrobními pásy v nepřirozených polohách. Nutné doplnit, že často postihuje lidi trpící nadváhou.

Jak vzniká artróza

Odborně řečeno, artróza je degenerativní onemocnění, jež postihuje kloubní chrupavku, kloubní pouzdro a také okolní kost s tkáněmi. V důsledku osoba trpící artrózou pociťuje bolesti v oblasti postiženého kloubu, dále zaznamenává zhoršenou pohyblivost, což může skončit až celkovou nehybností daného kolenního kloubu. Osteoartróza se v praxi rozděluje na dva typy.

  • Primární artróza: způsobena tzv. méněcenností chrupavky nebo poruchou látkové přeměny.
  • Sekundární artróza: zapříčeněna opakovanými úrazy, namáháním kloubů nebo přílišným zatížením z důvodu obezity.

Jak artrózu léčit

Léčba je závislá na tom, jak je artróza rozvinutá. Veškeré léčebné a preventivní kroky však toto onemocnění nevyléčí úplně. Mírnější projevy artrózy jdou zmírnit pomocí dodržování režimových opatření. Těmi jsou menší fyzická zátěž, snížení hmotnosti (v případě obezity), podpora imunitního systému a využívání ortopedických pomůcek jako například bandáží. Cílem je zde zmírnění bolesti a potlačení rozvoje artrózy. Pokud je artróza rozvinutější a bolesti jsou velké, je potřeba zařadit navíc farmakologické přípravky, antirevmatika a začít s rehabilitacemi či fyzioterapií. Vhodná je také ultrazvuková léčba nebo lázeňská léčba. V opravdu těžkých formách artrózy je poté nutný chirurgický zákrok, kdy je postižený kloub nahrazen umělým.

Začněte s prevencí již dnes!

S prevenci můžete začít už dnes a vyvarujete se možných komplikací ve stáří. Preventivní opatření, které lékaři doporučují, se týkají celkového životního stylu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod