Vynechávání snídaně jako cesta ke štíhlému tělu? Opak je pravdou

 Ostatní 
27. března 2021 08:00 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Vynechání snídaně nemá žádné benefity Depositphotos
Už jste to pravděpodobně slyšeli mnohokrát. Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne a je důležité jí věnovat náležitý čas. Na druhou stranu jsou diety, při kterých se zbavíte pár kil, když snídani vynecháte. Tak co je tedy v pořádku a co už ne?

Znamená redukce hmotnosti vždy celkově lepší zdraví? Studie z roku 2014 to zpochybňuje, protože zjištění ukazují, že i když vynechání snídaně vedlo ke ztrátě hmotnosti, bylo to na úkor zvýšené hladiny celkového cholesterolu ve srovnání s ostatními, kteří snídali. Navíc to, co se rozhodnete jíst k snídani, může mít nejzásadnější dopad na vaše celkové zdraví. 

Jaké jsou výhody snídaně

Snídaně vám může pomoci sníst méně jídla při obědě. Snídaně s vysokým obsahem bílkovin mohou zabránit chutím nebo tendencím přejídat se v poledne. Takže vynechání snídaně vlastně může způsobit nadměrnou kompenzaci při obědě a v odpoledních hodinách.

Snídaně může pomoci udržet hladinu cukru v krvi. Výsledky studie z roku 2019 zveřejněné v časopise American Journal of Clinical Nutrition ukazují, že muži, kteří vynechali snídani, měli po zbytek dne nepravidelné glykemické reakce a nakonec měli vyšší průměr cukru v krvi než ti, kteří snídali.

Snídaně také může omezit stres během dne. Studie fyziologie a chování z roku 2014 naznačuje, že ženy, které vynechaly snídani, často během dne vykazovaly vyšší hladinu kortizolu (stresový hormon) a také krevní tlak.

Může snídaně nastartovat váš metabolismus?

Pokud si dopřáváte vyváženou snídani plnou bílkovin, zdravých tuků, vlákniny a dalších živin, můžete očekávat, že váš metabolismus bude brát energii ze snídaně celé dopoledne. V kombinaci s výživným obědem a večeří zjistíte, že váš metabolismus bude optimalizován přesně tak, jak má být.

Nedávný výzkum naznačuje, že snídaně nemusí mít po celý den tak silný vliv na rychlost metabolismu nebo regulaci chuti k jídlu. Ale když spíte, váš bazální metabolismus se zpomaluje a čekání až do oběda, než mu předložíte velký oběd, může mít vliv na to, jak na takový stav vaše tělo zareaguje.

Může vynechání snídaně způsobit přibírání na váze?

Vědecky ne, vynechání snídaně nezpůsobí, že byste přímo přibrali. Důvodem, proč se o této starodávné otázce stále diskutuje, je to, že každý má jiné podněty k hladu a vynechání snídaně vás může vyzvat k přejídání se při jiném jídle.

Pokud vynecháte snídani, budete mít více hlad během dne, takže budete nejspíš konzumovat nadměrné porce a sladké a rafinované sacharidové pokrmy. Nakonec vynechání snídaně může vést k chaosu u těch, jejichž hormony hladu byly pravidelně každé ráno ovlivňovány jídlem a vaše tělo bude muset nedostatek napravit jinde.

Poslední výzkumy jsou do značné míry rozdílné. Některé týmy zjistily, že jejich experimenty přinesly úbytek hmotnosti, ale za cenu zvýšené hladiny cholesterolu, zatímco předchozí výzkumy naznačují, že tendence v chování spojené s vynecháním snídaně způsobily významně vyšší riziko obezity. Jedna věc je však jasná. Pokud jste zvyklí snídat a pokoušíte se to přerušit, abyste podpořili hubnutí, může se vám to v dlouhodobém horizontu vymstít. Dále čtěte: Vitamin D má vliv nejen na naše zdraví, ale i na regulaci hmotnosti.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod