Rozjasňovač je malý zázrak. Dá se s ním ale i hodně pokazit

 Krása 
14. června 2018 08:02 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Rozjasňovač dokáže zvýraznit ta správná místa Shutterstock
Unavená pleť či nehezké kruhy pod očima - vše dokáže zamaskovat kosmetický přípravek zvaný rozjasňovač. Ten si totiž dokáže poradit i s tou nejunavenější a nezdravě vypadající pletí. Jenže má to jeden háček - musíte s ním umět pracovat. Jinak naděláte více škody než užitku.

Kouzlo rozjasňovače tkví v tom, že díky speciálním složkám, které obsahuje, dokáže šikovně odrážet světlo. Jeho úkolem není maskovat, ale naopak zviditelnit požadovaná místa na pleti.

Pokud tedy chcete, aby rozjasňovač vypadal opravdu dobře a podtrhl jen to, co má, je třeba s ním umět pracovat. A i když nejde na trhu s dekorativní kosmetikou o žádnou horkou novinku, stále se najde hodně žen, které se při aplikaci rozjasňovače dopouštějí začátečnických chyb. Poradíme vám, jak se jich příště vyvarovat.

Špatný odstín

Tak, jak nikdy neuděláte parádu se špatně zvoleným odstínem make-upu, tak neuděláte díru do světa se špatným odstínem rozjasňovače. Na každý tón pleti se hodí jiný přípravek.

Vizážisté radí, že by si ženy měly vybírat lesklý odstín, který splyne s odstínem vaší pleti a ne takový, který s ním kontrastuje. Pokud máte středně snědou či snědou pleť, volte odstíny od zlatě broskvové po bronzovou. Naopak bledulky by měly volit průsvitnější slonovinové odstíny.

Nevhodná technika

Vůbec nejčastěji se ženy dopouštějí chyb v technice nanášení rozjasňovače. Jestli si pořídíte tekutý přípravek, zapomeňte na aplikační štětec nebo houbičku. Výsledek by totiž mohl vypadat značně nerovnoměrně. Rozjasňovač si dejte na prsty a pak jemně vklepejte do míst, která chcete zvýraznit.

Tekutý rozjasňovač také nikdy nepoužívejte na pudrový make-up. Riskujete nerovnoměrný vzhled a tvorbu ošklivých map. Pokud se bez pudru neobejdete, sáhněte raději po rozjasňovači s pudrovým základem. Jinak tekutý rozjasňovač aplikujte na tekutý make-up a buďte trpěliví. V tomto případě musíte počkat, až jednotlivé vrstvy zcela uschnou. Teprve pak zafixujte líčení průsvitným pudrem.

Nesprávná aplikace

Pokud nezvýrazňujete ta správná místa, může rozjasňovač naopak opticky rozšířit obličej. Měl by zdůraznit lícní kosti, "srdíčko" nad středem horního rtu a nos. Tento efekt se přirozeně ztratí, pokud rozjasňovač použijete na celý obličej. Když ho navíc nanesete níže, než má být, může způsobit, že budete vypadat unaveně.

Příliš velké množství

Nesmíte to s rozjasňovačem také přehánět. Když na sebe nanesete příliš mnoho třpytivého lesku, budete vypadat, jako když jste několik posledních hodin strávila v mrazáku.

Použité množství záleží i na kvalitě světla prostředí. Pokud budete v prostředí s měkkým tlumeným světlem, můžete být při líčení štědřejší. Čeká-li vás den na slunci, je lepší používat rozjasňovač umírněně. Osvědčený tip je nanášet rozjasňovač ve stejném světle, v jakém se budete pohybovat později. Ujistíte se tak, že vás pak intenzita líčení nepřekvapí.

Jak rozjasňovač správně použít

Naneste nejdříve make-up, zakryjte případné nedokonalosti pleti krycím korektorem. Až poté aplikujte rozjasňovač na konkrétní místa.

Pokud chcete docílit toho, aby vaše pleť byla zářivá a zároveň působila přirozeně, je důležité vhodně zvolit místa, kam rozjasňovač nanést. Berte přitom ohled na tvar svého obličeje. Lze opticky zvýraznit i líčka nebo rty. Nejčastějším místem pro nanesení však bývají oči. Oblast nad obočím dodá smyslný výraz. Rovněž můžete opticky oddálit či přiblížit oči – nanesením přípravku nad a pod vnitřní koutek oči oddálíme. O tom, jak líčením oči opticky zvětšit, jsme psali zde.

Aplikací rozjasňovače na vrchní část lícních kostí zvýrazníte své kontury a lícní kosti budou působit více vystouplé, což bývá mnohdy žádané pro optické zeštíhlení obličeje. Pro zvýraznění a optické zvětšení očí aplikujte rozjasňovač na výše uvedené oblasti v okolí očí.

Někdy může být žádoucí i optické zvětšení rtů či nosu. Chcete-li opticky zvětšit rty, aplikujte minimum rozjasňovače do jamky nad horním rtem, pro zvýraznění nosu naneste na jeho vrchní hranu a důkladně rozetřete.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47