Švestkový olej má dlouhý seznam výhod v péči o pleť. Dermatologové na něj nedají dopustit

 Krása 
17. dubna 2021 10:07 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Švestkový olej se používá v Asii už 2 000 let Depositphotos
Díky nedávnému odhalení supermodelky Chrissy Teigen zaznamenává švestkový olej prudký nárůst popularity. Teigen se podělila o tajemství své zářivé pleti na sociálních sítích a švestkový olej je rázem centrem pozornosti.

Švestky jsou známé jako superpotravina, jsou bohaté na vlákninu, vitaminy B, draslík a hořčík, zdravé pro srdce a chutnají skvěle čerstvé nebo sušené. Jejich olej je ale také velmi užitečný v péči o pleť a vlasy díky své silné koncentraci antioxidantů. Jak jej tedy používat?

Výhody švestkového oleje pro pleť

Švestkový olej má řadu výhod a můžete jej používat denně pod krémy. Jeho dědictví pochází z asijských kultur, zejména z jižní Číny, odkud pochází švestková rostlina. Výtažky ze švestky nebo její odrůdy prunus mume se používají v tradiční čínské, japonské a korejské medicíně již více než 2 000 let.

Švestkový olej se prodává samostatně jako elixír, ale také se vyskytuje jako přísada do některých zvlhčovačů a sér. Zejména švestky kakadu, původem z Austrálie, se zasloužily o velký rozruch v kosmetice, protože tato superpotravina byla propagována jako jeden z největších zdrojů vitaminu C. Používá se primárně na obličej, i když může dobře fungovat i na krku a dekoltu. Švestkový olej lze také použít jako vlasovou kúru. A jaké jsou další skvělé výhody švestkového oleje?

Je velmi hydratační. Švestkový olej je známý jako hydratační elixír. "Je plný omega mastných kyselin, vitaminu A a vitaminu E,“ říká dermatoložka Debra Jaliman. Obsahuje také omega mastné kyseliny 6 a 9, o nichž je známo, že hydratují pokožku.

Švestkový olej je také protizánětlivý a má léčivé vlastnosti. Co ale zajímá všechny ženy, které chtějí přibrzdit stárnutí, je fakt, že olej zvyšuje buněčný obrat. Díky své koncentraci vitaminu A očekávejte, že švestkový olej pomůže vyhladit vrásky, zlepšit pružnost pokožky a podpořit buněčný obrat, díky čemuž bude vaše pleť hladší a rovnoměrnější.

Švestkový olej rovněž bojuje proti volným radikálům a stresům ze životního prostředí. Vzhledem k tomu, že švestkový olej je bohatý na antioxidanty, je velmi efektivní.  Švestkový olej také obsahuje vitamin C. "Vitamin C má regenerační vlastnosti a je schopen opravit pokožku na její buněčné úrovni,“ říká Debra Jaliman.

Rovněž reguluje produkci kožního mazu. Proto se využívá k ošetření proti akné nebo jako zvlhčovač pro lidi s mastnou nebo aknózní pokožkou.

A v neposlední řadě dokáže olej dobře bojovat proti stárnutí. Díky vysoké koncentraci antioxidantů může být švestkový olej účinný při zrychlení produkce kolagenu a elastinu, což mu dodává úžasné vlastnosti proti stárnutí.

Jak používat švestkový olej na pleť a vlasy

Debra Jaliman radí, abyste na čistou pokožku aplikovali švestkový olej denně. Může být použit dokonce dvakrát denně, ráno pod make-up a večer jako součást vaší noční pleťové rutiny. Díky své lehké struktuře se švestkový olej dobře spojuje se séry a zvlhčovači, které jsou známé svými hydratačními vlastnostmi. Jaliman poznamenává, že švestkový olej se často vyskytuje v elixírech, které obsahují rovněž oleje ze semen granátového jablka a rakytníku, což jsou také lehké oleje bohaté na antioxidanty, které nezanášejí póry a podporují buněčný obrat, což vede k hladší pleti.

Švestkový olej lze použít i pro ošetření vlasů. Díky své lehké struktuře je ideální pro každodenní použití bez přílišného "zmaštění" vlasů. Aplikujte ho po šamponování a kondicionování na konečky vlhkých vlasů, aby chránil před tepelným poškozením způsobeným stylingovými nástroji a fény.

Pokud jste o švestkovém oleji pro péči o pleť nyní slyšely poprvé, nevadí. Možná vás překvapí, že ho celkem snadno seženete i u nás. Koupit jej lze i ve vybraných lékárnách, a než se opět otevřou specializované obchody, objednat si jej můžete snadno online. Dále čtěte: Luxusní kaviárová péče o pleť je drahá, ale stojí za to. Perfektně zlepšuje především celkovou texturu pokožky.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47