Pesticidy v jídle. Jak nám škodí a kde jich najdeme nejvíce? Poradíme, jak se chránit
Co vše se skrývá pod lákavým povrchem?
Pokud byste náhodou nevěděli, co je to pesticid, tak jde o toxickou látku, která bojuje proti škůdcům, jako jsou mouchy, vosy, komáři, roztoči a jiné druhy hmyzu. Pesticidy samozřejmě ničí i rostliny, plevel a houby, které pěstovaným potravinám škodí. Je proto logické, že co je škodlivé pro hmyz a rostliny, je škodlivé i pro lidi, ačkoli trochu jiným způsobem. Neomýváte ovoce ani zeleninu? Hrozí vám závažné zdravotní problémy. Více zde.
Pesticidy jsou stále agresivnější
Skutečnost je taková, že jsme vystaveni až třiceti druhům pesticidů. Navíc od doby, kdy byly vynalezeny první pesticidy, stali se mnozí škůdci naprosto odolnými. Proto se vyvíjejí stále silnější látky na jejich ničení. V překladu to znamená, že ovoce a zelenina, které konzumujeme, obsahuje stále agresivnější pesticidy.
Které ovoce a zelenina obsahuje nejvíce pesticidů?
- hlávkový salát
- jablka
- jahody
- citrony
- brokolice
- mandarinky
- mrkev
- pomeranče
Kde bylo nalezeno nejméně pesticidů?
- v avokádu
- v kukuřici
- v ananasu
- v zelí
- v cibuli
K pesticidům patří herbicidy, insekticidy, fungicidy, mořidla a jiné. Nejpočetnější zastoupení v ničení škůdců mají herbicidy (téměř 60%), což jsou jedny z nejhorších karcinogenů. A pokud si nyní náhodou řeknete: A co zákony? Vždyť přece musí nějaké existovat! Tak ano, existují, ale zcela běžně jsou porušovány.
Věděli jste, že...
- Pesticidy mají velmi negativní vliv na tvorbu spermií?
- Bylo prokázáno, že pesticidy jsou dokonce schopné vyvolat rakovinu prsu, astma, Alzheimerovu chorobu, cukrovku nebo autismus. Jak poznáte, že právě vás se týká Alzheimerova choroba? Více se dozvíte zde.
- Rizikové jsou především děti a těhotné ženy
- Pesticidy nejsou pro člověka stravitelné
- Pesticidy jsou ve vodě nerozpustné
- Pesticidy najdete i v repelentech (s obsahem DEET) a různých dezinfekčních prostředcích
- S pesticidy v těle se už rodíme, pokud se nacházejí také v těle matky
Dokážete se vůbec chránit?
Soustřeďte se na potraviny od poctivých místních farmářů, protože drtivá většina z nich pesticidy neobsahuje. V rámci ekologického zemědělství jsou pesticidy absolutně zakázány. Ptáte se, jak se farmáři chrání před škůdci? Je to jednoduché. Zvýšenou péčí o plodiny, častějším sekáním travnatých ploch, případně si pomáhají preparáty na čistě přírodní bázi.
Pokud jste si zakoupili ovoce nebo zeleninu v běžném obchodním řetězci, dejte si tu námahu a omyjte je octem, ideálně jablečném nebo vinném, místo vody.
Na čištění ovoce a zeleniny od pesticidů se doporučuje i jedlá soda, lépe řečeno, roztok z jedlé sody. Kde všude můžeme jedlou sodu využít, se dočtete zde. Řešením je i ovoce a zeleninu umýt ve vodě a oloupat. Na druhé straně se však právě ve slupce mnohokrát nachází to nejcennější pro náš organismus. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob, myslete na své zdraví a na kvalitu toho, co jíte.