Bylinné čaje podzimu: Skořice proti angíně, šípek na chřipku. Jak je správně připravit?

 Zdraví 
09. října 2017 14:57 / Kateřina Kofroňová
  1
📷
3 fotografie v galerii
Bylinky a plody podzimu mají blahý vliv na lidské zdraví a imunitu Shutterstock
Podzim má svá kouzla, ale jakmile se přehoupne do druhé poloviny, nastává čas plískanic, je chladno, pošmourno, často prší, všude je bláto a navíc se rychle zkracuje den. Zvednout náladu a prohřát tělo vám pomohou bylinné čaje, které si najdou na vašem stole místo každý den.

Skořicový čaj místo antibiotik

Nejenže výtečně chutná, ale dokáže vás zahřát i po celém těle. Trpíte-li na studené ruce a nohy, neváhejte si trochu skořice nasypat do jakéhokoliv čaje. Kromě zahřívací funkce má však ještě jednu, mnohem důležitější funkci, a to své antibiotické účinky podporující a nabuzující imunitní systém. Obohaťte čaj se skořicí ještě lžičkou medu a vytvoříte si tak vhodnou přírodní prevenci proti chřipce, nachlazení, ale i angíně.

Šípek je nejen lahodný ale i léčí

Už naše babičky věděly, k čemu tento chutný červený plod slouží. Můžete si ho koupit v obchodě, ale proč si jej nenatrhat, když ho je právě teď všude mnoho. Abyste dosáhli plné chuti šípkového čaje a zvýšili tak jeho účinky na maximum, musíte jej připravovat z celých plodů. Ty očistěte, osušte a nechte na suchém teplém místě zcela vyschnout. Usušené plody rozdrťte a nechte je přes noc ve studené vodě (zhruba 20 gramů šípků na 1 litr vody). Druhý den nálev zahřejte, ale dřív, než se začne voda vařit, sporák vypněte – zachováte tak maximální množství vitamínů. Přeceďte šípky přes husté síto, dochuťte medem a užijte si teplou vitamínovou bombu.

Brusinkový čaj je dar pro ženy

Obzvlášť ženy ocení v chladnějších obdobích tento chutný čaj, který pomáhá předcházet řadě nemocí, kterým však vévodí zánět močového měchýře či trubice, kterým trpí až neuvěřitelných 70% žen. Vyplatí se ho pít jako prevenci, jelikož brusinky prokazatelně odlupují bakterie ze sliznic močového měchýře a urychlují čistící proces.

Rakytníkový čaj je životabudičem

K přípravě rakytníkového čaje si připravte sušené rakytníkové plody, které se dají buď koupit, nebo si je můžete nasušit dopředu, pokud jste si tento zdravý keř vysadili na zahradě. Plody uvařte ve vodě po dobu pěti minut a poté sceďte. Vždy si ho připravujte čerstvý a popíjejte vlažný. Skvěle chutná v kombinaci s listy borůvky, maliníku nebo s mátou. Dostanete tak do sebe ohromné množství vitamínů A, B, C, D, E a K.

Pro říjen kostival

Kostival lékařský je bylinkou měsíce října. Je jednou z mála bylin, kterou si můžete v této době ještě nasbírat ve volné přírodě na vlhkých loukách, nebo na okrajích polí. Kostival má mnoho využití a sbírá se především jeho kořen. V zimních obdobích se vám však bude nejvíce hodit užívat ho vnitřně v podobě čaje. Pomůže vám totiž nejen při vředech žaludku, ale i při onemocnění průdušek a je též výborný proti kašli. Užívejte ho však pouze v menších dávkách.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky