Jak poznáte, že jste těhotná dříve, než si uděláte test?

 Děti 
20. ledna 2018 10:32 / Kateřina Kofroňová
  4
📷
3 fotografie v galerii
Existuje mnoho příznaků, které vám mohou napovědět Pexels
Plánujete rodinu a už se nemůžete dočkat dne, kdy zjistíte, zda jste těhotná? Máme pro vás skvělou zprávu! Můžete to totiž zjistit ještě dříve, než si uděláte těhotenský test.

Od oplodnění trvá zhruba dva týdny, než se na vašem těhotenském testu objeví dvě čárky. Každá žena, která to zažila, potvrdí, že je to nejdelších čtrnáct dní v životě. Existují však metody, které vám napoví ještě mnohem dříve.

Včasné rozpoznání těhotenství je klíčové

První měsíce těhotenství jsou ve vývoji lidského embrya klíčové a to, co jíte, pijete či děláte, má obrovský vliv na to, jakým způsobem bude vaše těhotenství pokračovat, nebo zanikne. Proto je velmi důležité odhalit graviditu co možná nejdříve. Pokud vás zajímají nejčastější mýty spojené s početím, přečtěte si tento článek.

Metody rozpoznání počátku gravidity

Časté močení

Zdá se to být neuvěřitelné, ale už týden po početí můžete začít náhle pociťovat častější potřebu močení. Kdo je citlivý a své tělo více sleduje, může mu již tato změna ledacos naznačit. Častější potřeba na malou je způsobena změnou hormonů v těle a později také tlakem zvětšující se dělohy na močový měchýř.

Citlivá a větší prsa

Velmi brzy po početí můžete začít pociťovat větší tlak ve vašich prsou, napětí či zvýšenou svědivost. Prsa mohou dokonce pálit. Několik týdnů po otěhotnění se prsa obvykle zvětší natolik, že právě díky tomu mnoho žen svou graviditu odhalí.

Ranní nevolnost

Pocity na zvracení, závratě a motání hlavy jsou rovněž raným příznakem těhotenství. Nemusí se však objevovat pouze ráno – velmi časté jsou i přes den, nebo dokonce v noci. S tím je spojena také nadměrná únava a zvýšená spavost.

Vyšší příjem energie

Jestliže se vám zdá, že jste poslední dobou začala mít mnohem víc hlad, může to být také známkou těhotenství. Jíte častěji, nebo potřebujete větší porce? Pokud máte navíc i chutě na neobvyklé kombinace, nebo vám naopak přestane vonět káva, čaj nebo kořeněná jídla, gravidita je jedním z možných vysvětlení.

Typická chuť v ústech

Některé ženy ji zaznamenaly v jednom těhotenství, některé ve všech a některé nikdy. Jestliže však máte pocit, jako byste měly v ústech hliníkovou vidličku, můžete být těhotná. Kovová příchuť v ústech je dalším příznakem raného těhotenství.

Odběry krve

Hormon hCG se nejprve ukáže v krvi a zhruba o týden později i v moči těhotné. Pokud je vám trapné říci si o odběr doktorovi, nemusíte zoufat. Těhotenské testy z krve jsou k dostání i v lékárnách nebo na internetu. Krev si jednoduše odeberete v prostředí domova vpichem do bříška prstu a dle výrobce tak poznáte, zda jste v jiném stavu již osmý den po oplodnění.

Bez gynekologa se neobejdete

Pro potvrzení těhotenství si ale stejně budete muset počkat až na výsledky, které vám sdělí váš ošetřující lékař. Jedině ten je schopen na sto procent říci, zda jste nebo nejste těhotná a zda je vše v pořádku. Pokud těhotenství teprve plánujete a preferujete konkrétní pohlaví, zde se dočtete, jak mu můžete jít naproti.

Na odhalení svého těhotenství nespěchejte, naopak si klidně ještě týden po vynechání menstruace počkejte. První týdny těhotenství jsou pro vyvíjející se embryo velmi náročné a není výjimkou, že oplodněné vajíčko zkrátka svůj prvotní cíl nezvládne a odejde společně s menstruační krví, která se může i o týden či více opozdit. Nebylo by lepší nevědět, že se jednalo o oplozené vajíčko?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47