Potřebujete posílit imunitu, kosti nebo srdce? Možná vám pomohou slzy skal

 Zdraví 
31. května 2019 17:09 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mumio má široké využití v medicíně i kosmetice Internet
Je hodně přírodních produktů, které mají blahodárný vliv na lidské zdraví. Jedním takovým je také mumio. Jde o hutnou, lepkavou hmotu připomínající dehet, kterou speciální sběrači získávají v horských jeskyních ve střední Asii. Lidé tuto látku znají i pod názvy jako horská pryskyřice, slzy skal nebo slzy hor.

Mumio je přírodní směs organických i neorganických prvků, která je snadno rozpustná ve vodě. Nachází se ve skalních trhlinách, dutinách či výklencích. Hmota podobná pryskyřici má tmavohnědou až černou barvu. Obsahuje stopy včelího jedu, takže lidé alergičtí na včelí produkty by se měli mít na pozoru. Jinak jde ale o látku, které lidové léčitelství přisuzuje opravdu velkou moc.

Co mumio obsahuje

  • vitaminy skupiny B (B2 - riboflavin, B6 - pyridoxin, B12 - cyanocobalamin)
  • fosfor
  • vápník
  • sodík
  • draslík
  • železo
  • měď
  • hořčík
  • 26 stopových prvků (například kobalt, mangan, selen, molybden a další)
  • organické kyseliny
  • mastné kyseliny
  • terpeny
  • aminokyseliny (arginin, fenylalanin, methionin a další) 

Léčivé účinky

Lékaři používali mumio v praxi od nepaměti. Psal o něm i Aristoteles (384 – 322 př. n. l.). Obecně je řazeno mezi adaptogeny, pomáhá při řadě nemocí, ale i úrazech nebo při stresu. Mezi nejznámější adaptogeny patří kromě mumia i ženšen, kustovnice či lékořice. Z hub je to pak reishi, o které jsme blíže psali zde.

Podporuje imunitu a obranyschopnost organismu, pomáhá při hojení zlomenin, vykloubenin (všeobecně podporuje regeneraci tkání) a podobně, při onemocnění horních cest dýchacích, při parodontóze, únavě, posiluje kosti, pokud jsou křehké, a pomáhá i při zánětlivých procesech v organismu. Také ulevuje při bolestech zubů, je vhodné také při nechutenství, zlepšuje paměť, soustředění a duševní výkon, má pozitivní vliv na vlasy a podobně.

Mumio se používá také při mnoha infekčních nemocech, jako jsou angína, úplavice, ekzémy, plísně apod., jakož i při léčbě jater, močového měchýře, leukémie, trofických vředů, hnisavých poranění, trombózy. Mumio rovněž stabilizuje složení krve, pomáhá při erozích čípku a zánětech ženských pohlavních orgánů, při bronchiálním astmatu, vředech žaludku a dvanáctníku, povrchových zánětech žil (tromboflebitida), hemoroidech nebo srdečních a cévních nemocech. Působí antisepticky, protizánětlivě, odstraňuje pocit únavy.

Jak se mumio užívá

Mumio je obvykle k dostání ve formě tablet, kapslí nebo lze sehnat i samotné mumio v sáčku. Dávkování je různé, záleží na konkrétním problému a je třeba se vždy řídit doporučením výrobce.

Mumio lze také rozpustit ve vodě a roztok používat k potírání nebo pro obklady. Lékaři starověké Číny ho používali i ve formě masti, pro své protizánětlivé a regenerační účinky, u pacientů, kteří trpěli citlivou pokožkou, ekzémy či lišejem. Mast si můžete z mumia připravit i sami. Stačí v 10 g destilované vody rozpustit 5 g mumia, přidat 10 g lanolínu a zpracovat do konzistence masti. Nakonec přidejte 40 g borové vazelíny a důkladně promíchejte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve