Léčivé účinky kvalitní čokolády
Kvalitní čokoládou se rozumí čokoláda s obsahem kakaa přes 75%. Existují i čokolády s obsahem 99%. Obtížně se shánějí, ale jsou pochopitelně nejkvalitnější. Tyto čokolády obsahují jen velmi málo přidaného cukru. Nehrozí u nich ani vytvoření závislosti na sladkém, ani nějaké velké přibírání na váze.
Léčivé účinky čokolády
Čokoláda má schopnost snižovat krevní tlak, působí proti vzniku infarktu, snižuje krevní srážlivost, a proto zlepšuje prokrvení těla. Pozor by si měli dát lidé, kteří užívají léky na ředění krve a lidé s poruchou srážlivosti. Čokoláda obsahuje mnoho antioxidantů a přispívá tak k prevenci rakoviny. Povzbuzuje činnost mozku a působí pozitivně na psychiku, protože zmírňuje pocity úzkosti. Zahání únavu, zvyšuje bdělost, zlepšuje svalovou výkonnost.
Obsah minerálů
Čokoláda obsahuje velké množství prvků, které tělo potřebuje. Jde zejména o hořčík, fosfor a draslík. Čokoláda je ale bohatá i na měď, vápník, železo a fluor. Není proto pravda, že by se po její konzumaci kazily zuby. To samozřejmě platí o konzumaci nekvalitních přeslazených čokolád.
Zlepšuje chuť na sex
Určitě neuděláte chybu, pokud si dopřejete spolu s partnerem kvalitní čokoládu v rámci romantické večeře. Její účinky jako afrodiziaka byly dávno prokázané. Užívali jí už Mayové a Aztékové. Poslední průzkumy prokázaly, že ženy jsou na fenyletylamin, který je za tyto účinky odpovědný citlivější než muži.
Všeho s mírou
I když je kvalitní čokoláda mírně léčivá, neměli bychom jí pojídat ve velkém. Jednak bychom se finančně zruinovali, ale zbytečně bychom přidávali našemu tělu kalorie. Bohatě proto stačí 50 gramů na den nebo i polovina. Důležité je čokoládu vychutnávat, jíst pomalu a nepřidávat ji do pokrmů.