Máte problémy se soustředěním? Pomohou vám dvě obyčejné byliny

 Ostatní 
06. září 2018 14:28 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Problémy se soustředěním má mnoho lidí Shutterstock
Lépe koncentrovaný člověk toho dokáže více než nesoustředěný. Ať už jde o studenta či žáka ve škole nebo o dospělého jedince v práci. Existuje několik metod, jak svou koncentraci posílit. Pomoci například dokáží i byliny.

Lepší soustředění vám dokáže značně zlepšit život. V práci například budete moci skončit o něco dříve, protože si vše zvládnete dodělat rychleji. Studenti zase díky koncentraci stráví nad učebnicemi méně času.

Metod, jak posílit soustředění, je hned několik. V lékárnách jsou například k dostání všelijaké preparáty, které zaručují skvělé výsledky. Pokud chcete ale posílit koncentraci čistě přírodní cestou, poohlédněte se po bylinách, které vám v tom mohou značně pomoci. Mnohé z nich běžně rostou na zahradách či ve vašem kolí.

Růže šípková

Jednou z rostlin, kterou odborníci na koncentraci doporučují, je obyčejná růže šípková nebo-li šípek. Léčivé účinky šípku jsou všestranné. Když už si ho pořídíte, poslouží vám i na řadu dalších neduhů. Pomáhá například při onemocnění močového ústrojí a ledvin, působí preventivně proti nachlazení a infekcím, zpevňuje cévní stěny, posiluje imunitu, je vhodný při zácpě a pomáhá i při jarní únavě. A samozřejmě zlepšuje schopnost soustředění.

Použití

Šípek se používá hlavně ve formě čaje, ale lze z něj připravit i chutné zavařeniny, kompoty či domácí vína.

Natrhané šípky se suší, a to co nejrychleji a na dobře větraném místě. Teplota při sušení nesmí přesáhnout 60 °C. Při vyšší teplotě šípky černají a ztrácí svou léčivou schopnost.

Rozmarýn lékařský

Rozmarýn je oblíbenou bylinkou, kterou lidé často pěstují na zahradách či v truhlíku na okně. Kromě toho, že dokáže skvěle dochutit mnoho jídel, umí tato rostlinka také zvýšit koncentraci.

A podobně jako šípek i rozmarýn má v léčitelství široké uplatnění. Dokáže člověka uklidnit, pomáhá zvýšit krevní tlak i zlepšit krevní oběh a užívat by ho měli i lidé, kteří potřebují prokrvit končetiny. Rozmarýn má také antimikrobiální účinky, posiluje imunitu a tonizuje cévy.

Použití

Rozmarýn lze užívat například ve formě čaje. Z byliny je ale možné vyrobit i masti, které oceníte při léčbě revmatismu, vředů, ekzémů, modřin nebo při prokrvování končetin. Populární je také aromatické rozmarýnové víno. Využívají se především sušené listy. Rozmarýn se dá použít i do domácích repelentů, o kterých jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod