Namíchejte si domácí repelent za pár korun

 Ostatní 
17. června 2018 09:41 / Martina Langová
  1
📷
3 fotografie v galerii
Vyrobit odpuzovač hmyzu bez chemie zvládnete za pár minut Pixabay
Komáři, klíšťata, ovádi… Otravný hmyz nám přes léto dává pěkně zabrat. Ať už sedíme u vody nebo večer na zahrádce. O procházkách lesem nemluvě. Připravte si zbraně a zbavte se jich!

Vyrobit si domácí repelent není žádná věda. Stačí k tomu jen několik málo levných a běžně dostupných surovin a chvilka vašeho času. Vyberte si, který repelent se vám nejvíc zamlouvá, a pusťte se do toho. Není to žádná věda.

Octový repelent

To nejsnadnější, co si doma můžete vyrobit. Jako základní surovinu budete potřebovat ocet. Použít můžete obyčejný ocet, ale ještě lepší je jablečný. Měli byste mít připraveno zhruba 200 mililitrů tekutiny. Dál budete potřebovat repelentní byliny. Sáhnout můžete prakticky po čemkoliv, co vám roste v truhlíku – tymián, máta, rozmarýn, šalvěj či levandule. Vyberte si tři až pět bylinek, které vám voní a máte je rádi. Napěchujte je do větší zavařovací sklenice a octem zalijte tak, aby jeho hladina přesahovala byliny. Pokud by bylinky koukaly ven, mohla by směs začít plesnivět.

Sklenici uzavřete a nechte tři týdny macerovat. Každý den protřepejte. Po třech týdnech macerát sceďte a uskladněte v lednici. Před použitím nařeďte v poměru 1:1 s vodou a přelijte do lahvičky s rozprašovačem. Poté už můžete aplikovat na kůži, jak jste zvyklí.

Voňavý repelent

K tomuto repelentu budete potřebovat čistý líh. Měl by mít minimálně 40 procent, lépe však víc. Použít můžete i čistou vodku. K tomu si pak připravte čisté éterické oleje. Hodí se levandule, rozmarýn, tea tree (čajovník) a eukalypt. Připravte si lahvičku s rozprašovačem (200 ml). Do ní nalijte 20 ml lihu a poté přidejte éterické oleje. 30 kapek levandule, 20 kapek rozmarýnu, 15 kapek tea tree a 10 kapek eukalyptu. Lahvičku uzavřete a protřepejte. Pak znovu otevřete a dolijte až po okraj vodou, ideálně destilovanou. Opět uzavřete, protřepejte a můžete začít používat.

Glycerinový repelent pro děti

Připravte si menší lahvičku s rozprašovačem. Na 100 ml výsledného repelentu budete potřebovat 15 ml glycerinu, 5 kapek máty kadeřavé, 5 kapek levandule, 2 kapky tea tree (čajovníku) a 2 kapky hřebíčku. Uzavřete a protřepejte. Pak směs ještě dolijte destilovanou vodou. Lahvičku uzavřete, protřepejte a můžete začít používat.

Rychlý jednorázový repelent

Jednorázový repelent můžete aplikovat ihned přímo na pokožku. Smíchejte 1 polévkovou lžíci za studena lisovaného mandlového oleje a 3 kapky éterického oleje citronová tráva a 3 kapky levandule. Promíchejte a ihned nanášejte přímo na pokožku.

Bylinkový repelent

Připravte si svazek libečku, bazalky a máty. Svazky bylin rozdělte vždy na dvě části, tudíž ve výsledku budete mít šest hromádek s bylinkami. Dále budete potřebovat čistý líh nebo vodku a obyčejnou nebo destilovanou vodu. Jednu část bylin (tři hromádky) naložte do lihu a nechte 24 hodin macerovat. Druhou část bylin zalijte horkou vodou, přiklopte pokličkou a dejte do chladu do druhého dne louhovat. Druhý den byliny z vody i lihu přeceďte a obě směsi smíchejte dohromady. Voňavý bylinný repelent přelijte do lahvičky s rozprašovačem a používejte, jak jste zvyklí. Byliny jsou však vhodné nejen do repelentu, ale i do jídla - víte, která se hodí k jakému pokrmu?

Repelent pro domácí zvířata

Funguje proti blechám i klíšťatům. Potřebovat na něj budete 100ml lahvičku s rozprašovačem a 10 ml čistého lihu. Do něj nakapejte 10 kapek levandulového éterického oleje, 5 kapek citronu a 5 kapek máty peprné. Do zbytku lahvičky doplníme destilovanou vodou a aplikujeme jedenkrát týdně na srst psů. Pro kočky použijeme menší dávku. Repelentem můžeme jednou týdně vystříkat i všechny zvířecí pelechy.

Směs po štípnutí hmyzem

Připravte si jednu lžíci bazalkového nebo třezalkového oleje. Do něj nakapejte 4 kapky éterického oleje z levandule a 1 kapku máty peprné. Promíchejte a aplikujte na místa, kde to potřebujete.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?