Oblečení postupem času ztrácí tvar i barvy. Poradíme, jak jej udržet co nejdéle jako nové

 Móda 
27. června 2020 10:52 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zachovejte svoje outfity dlouho jako nové Depositphotos
Kdo by nechtěl, aby jeho oblíbené outfity vydržely jako nové po co nejdelší dobu. Mnohdy je to problém. Oblečení postupem času ztrácí tvar i barvy. Nový výzkum ukázal, jak na to.

Výzkumníci totiž došli k překvapivému závěru. Dosavadní zajeté způsoby praní jsou totiž špatné a přispívají k tomu, že se naše outfity rychle opotřebovávají. Chce to zkrátka přejít na úplně nový způsob praní oblečení.

Zaběhlé způsoby praní poškozují vlákna i barvy

Oblečení často po nějaké době ztrácí tvar, za což může právě zaběhlý způsob praní. Ten soustavně narušuje vlákna našeho oblečení, která se časem poškodí natolik, že náš outfit přijde o svůj původní formát.

To si vědci ověřili na testování praní několika druhů triček všech možných materiálů a barev. A výsledek byl jednoznačný.

Při praní na teplotu 40 stupňů Celsia a program na 85 minut oblečení jasně ztrácelo svoji původní barvu. Obvykle měla barva tendenci blednout. To se ovšem nestalo, pokud se to stejné prádlo, respektive trička, prala na krátký třicetiminutový cyklus s nižší teplotou.

A to znamená, že v praxi delší praní s vyšší teplotou po nějaké době způsobí vyblednutí, nebo jinou deformaci původní barvy outfitu.

Perte krátce a na nižší teploty

V podstatě to samé platí rovněž pro poškození vláken vašeho oblečení. Čím déle ho perete na vyšší teplotu a delší program, tím více se poškozují vlákna a oblečení ztrácí svůj původní tvar, a to dokonce bez ohledu na to, z jakého materiálu je.

Studie dokonce přišla na to, že od nějakého osmého praní, se v našich outfitech začnou vlákna neustále poškozovat a oblečení tak nevydrží.

Závěr je tedy jasný. Pokud si chceme naše oblíbené outfity udržet v dobré kondici co nejdéle, musíme změnit způsob jejich praní a přejít na kratší a chladnější prací cykly. Ty méně poškozují vlákna i barvy.

V neposlední řadě budeme při praní našeho oblečení i více ekologičtí. Do odpadů při studenějším a chladnějším pracím cyklu unikne méně vláken a v neposlední řadě i méně chemie z pracích prostředků. Dále čtěte: Jak prát podprsenky, aby zůstaly hezké, neseprané a držely tvar.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47