Sex po šedesátce může být skvělý. Důležitá je totiž kvalita, ne kvantita

 Ostatní 
15. ledna 2020 16:02 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
I starší lidé potřebují lásku partnera Depositphotos
I když jsme se dlouho tvářili, že milování po padesátce vlastně neexistuje, nemůžeme být dál od pravdy. Hrátkám mezi peřinami se s oblibou věnují i babičky a dědečkové! Navíc vědci podle poslední studie zjistili, že sexuální touhu cítí důchodci bez ohledu na věk a je pro ně téměř stejně důležitá jako pro dvacetileté.

Jistě, má jinou podobu, menší intenzitu, ale i lidé ve starším věku jej potřebují. Že odejdete do důchodu, ještě neznamená, že přestanete mít automaticky chuť na milování. Ano, některé ženy mohou pociťovat pokles libida například ve spojitosti s menopauzou, ale to není nic, co by se nedalo řešit. Řada lidí má také ve vyšším věku obavy, že jejich tělo už není tak dokonalé jako před lety, a bojuje s poklesem sebevědomí. Nicméně i tyto starosti jsou snadno odbouratelné. Pokud po vás totiž partner či partnerka touží, je to největší důkaz, že jste pro ně stále přitažliví.

Občas nás ovšem může v pozdějším věku nechat ve štychu vlastní tělo. A to i při milování. Ženy se často potýkají s problémy v podobě nedostatečného zvlhčení pochvy a následně s nepříjemnými pocity při styku, ale to snadno vyřešíte s lubrikačním gelem. Muži zase mohou řešit problémy s erekcí, ale i na to už medicína má odpověď. Možná už po těch letech po boku partnera/partnerky nepociťujete takovou vášeň, případně nemáte obecně potřebu se milovat několikrát do týdne. Na tom není nic zvláštního.

Důležitá je totiž kvalita milování, nikoli kvantita. Nejrůznější průzkumy ukazují, že právě v pozdějším věku hodnotíme sexuální život velmi pozitivně. Známe už své i partnerovo/partnerčino tělo, jsme si skutečně blízcí nejen fyzicky, ale i psychicky. A tak je zážitek z milování většinou veskrze pozitivní. I když už nejspíš neprožijete pokaždé tři orgasmy za noc, každý bude dokonalý!

Čím je tedy sex po šedesátce tak krásný?

První a nespornou výhodou zralosti jsou mnohaleté zkušenosti. Víte, co platí na vás a stejně tak znáte svůj protějšek. Nemusíte již dávno zkoumat, co se vám v sexu líbí, naopak můžete dále prohlubovat to, co dávno znáte. I věc dělaná posté, může být stále nová a zajímavá. Že se věku po šedesátce říká podzim života, to rozhodně neznamená, že je všemu konec. Na podzimu života je krásných několik věcí. Jste již pořádně zkušení, víte, co vás baví, ale stále jste při síle. Což je pro sexuální hrátky ideální kombinace. Stejně jako se listí zbarvuje do pestrých barev, i lidé si mohou plnit svá dávná přání. Ve všech oblastech, včetně intimního života. Právě v něm to může být nejbouřlivější. S kým můžete mít nejlepší sex, si přečtěte zde.

Stereotyp zabíjí touhu

Ať se máte rádi jakkoli dlouho a jakkoli intenzivně, stereotyp v ložnici je spolehlivý zabiják a likvidátor jakéhokoli vztahu. Protože pokud se právě intimní chvilky stanou stejnou činností jako nákup v samoobsluze a vykládání zboží na pás, nelze se divit, že i ostatní stránky začnou trpět.

Proto se v žádném případě nebojte experimentovat a otevírat svoji mysl i tělo novým věcem. Nikdy nevíte, co vás chytne a už nepustí. A nevíte to, dokud to opravdu nezkusíte. Hlavní je se nestydět i za třeba zcela bláznivé nápady. Nebo si myslíte, že už vás nic nemůže překvapit a že jste v sexu vyzkoušeli skutečně všechno? Že vaše intimita je něco, co znáte naprosto dokonale a už tam nelze nic objevit? Mýlíte se. Nebojte se změn. Nebojte se přijímat nové informace, otevírat si stále obzory a zkoušet to, co jste ještě nezkoušeli.

Vyzkoušejte třeba erotickou masáž

Pokud si nejste jisti, co vyzkoušet jako první či se bojíte odvážnějších kroků do říše rozkoše, nelze nic zkazit tím, že vyzkoušíte vášnivou erotickou masáž. Začnete u rukou a nohou či zad pro úlevu od bolesti a postupně přesouvejte svou pozornost na intimní partie partnera. Pokud připojíte některý z masážních olejů, ruce vám budou pobíhat po partnerově těle úplně samy.

Váš protějšek se takové změně určitě bránit nebude. Když zjistí, že se mu to zamlouvá a vám taky, třeba dostanete časem chuť i na náročnější erotická dobrodružství.

Nestyďte se koupit lubrikační gely a oleje

Pokud jste již vyzkoušeli svůdnou erotickou masáž, jste jen krůček od lubrikačních gelů. Ty jsou typem erotické pomůcky, jejíž přítomnost si vlastně ani neuvědomíte. Po otestování masážních olejů zjistíte, že nemusí být použity jen při masáži samotné. Lze je nakombinovat s lubrikanty a ze smyslné masáže přejít do ještě smyslnějších milostných hrátek.

Stárnutí je nepříjemné, ale zatím je to jediný způsob, jak žít dlouho. Je to přirozený proces, pro který jsou charakteristické mnohé změny. Člověk se jim nemá bránit, ale využít je ke svému prospěchu. Příroda mu sice něco bere, ale na druhou stranu člověk sám si může spoustu věcí opět přinést. Tím pádem není žádný důvod k obavám právě v oblasti sexuality. Sex určitě nebude stejný, jako když vám bylo dvacet nebo třicet. Ale copak to znamená, že bude horší? Naopak – může být mnohem lepší!

Zkusit můžete i erotické pomůcky

Když se vám zalíbí jedna, budete chtít zkoušet další. To u erotických pomůcek platí velmi často. Začnou vás totiž napadat další a další kousky a věci, které byste mohli vyzkoušet. Ne, že by člověk aspoň rámcově nevěděl, co si chce v sexu vyzkoušet, ale kolikrát teprve s pohledem na konkrétní pomůcku ho napadne, že by to mohlo být zajímavé.

Ale je jen na nás, co nám v sexu vyhovuje a pod ním vidíme. Jde o tak širokou oblast, že někomu může stačit normální pohlazení od milované osoby. Nebo třeba společná procházka v parku za podzimního úsvitu nebo soumraku.

Proč to říkáme? Protože sex není jen o spojení dvou pohlavních ústrojí. Intimita má stejně jako láska tisíce podob. Nenuťte se do ničeho, do čeho se vám nechce. Do ničeho, co je vám nepříjemné, či vás dokonce bolí. Nepotřebujete se nikomu zavděčit, chcete si jen užít krásné chvilky

Přestože by vás v autobuse nejspíš pustili sednout, nestyďte se za svou touhu po sexu v žádném věku. Udržujte se stále v kondici. Seniorům navíc milování prospívá. Mají díky němu lepší paměť a bystřejší mysl. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum