Pokud jste po nemoci, měli byste vyměnit nebo dezinfikovat některé věci

 Zdraví 
20. ledna 2020 10:02 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Nebezpečné bacily dokáží mimo hostitele přežít další tři dny Internet
Proleželi jste uplynulé dny v posteli s horečkou nebo jinou nemocí? Pokud chcete z domu vypudit všechny bacily, musíte udělat pár nezbytných věcí.

Možná, že vás to ani nepadalo, ale pokud jste prodělali nemoc, bacily umějí přečkat dalších 72 hodin mimo svého hostitele. Proto, pokud jste měli doma pacienta, je potřeba po jeho uzdravení celý byt pořádně vysmejčit. A dokonce i věci a předměty, které by vás možná ani nenapadly. Které to jsou?

Výměna kartáčku

Že se má kartáček pravidelně měnit, určitě víte. Ale s nákupem nového byste neměli otálet ani po prodělané nemoci. Je totiž prokázáno, že během nemoci se drží v ústech obrovské množství bakterií a ty všechny přecházejí do zubního kartáčku, kde jsou schopny se dále množit a škodit. Proto je potřeba, abyste kartáček po nemoci vyměnili i v případě, že není opotřebovaný. Případě jej vydezinfikujte v horké vodě.

Dezinfikujte postel

Tím se nemyslí jenom výměna povlečení, ale skutečně kompletní dezinfekce celé postele, včetně matrací a lůžkovin. Jde totiž o to, že se během nemoci často potíte. A pot plný bakterií se nevsákne jen do povlečení. Proto, pokud máte tu možnost, vyperte přikrývky, polštáře a potahy matrací alespoň na 60 stupňů Celsia. Matraci nechejte větrat na čerstvém vzduch klidně celý den. Jenom tak zabráníte dalšímu šíření nemoci.

Čisté ručníky a osušky

Během úklidu nezapomeňte také na ručníky a osušky. Je samozřejmostí, že nemocný člověk by měl v době nemoci používat pouze své vlastní ručníky a osušky. Tyto věci vyperte v nejvyšší možné teplotě udávané výrobcem.

Kliky, vypínače, ovladače

Během nemoci používáte několikrát denně takové věci, jako jsou vypínače, ovladače, kliky od dveří, tlačítka na klávesnici, mobil, dveře od lednice. Na nich všude zůstaly bakterie a viry, které je potřeba po nemoci zlikvidovat. Proto neváhejte, vezměte dezinfekční prostředky a pusťte se do boje proti nim. Místo klasické dezinfekce můžete použít i obyčejný citron. Kde všude jej můžete ještě uplatnit, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47