Proč celá řada lidí trpí nedostatkem B12 a jaké jsou příznaky?

 Zdraví 
27. listopadu 2018 10:56 / Šárka Sokolská
  3
📷
4 fotografie v galerii
Jedním z projevů nedostatku B12 je únava, bledost a mravenčení Depositphotos
Vitamin B12 je důležitý pro krvetvorbu, replikaci DNA, a především pro správný vývoj a funkci centrální nervové soustavy. Jste unavení, bledí nebo míváte často závratě či pociťujete mravenčení v končetinách? Pak vám možná chybí jeden z důležitých vitaminů, a to B12.

Vzhledem k tomu, že vitamin B12 si tělo neumí vyrobit samo, je nutné jej přijímat z jídla. Přesto všechno celá řada lidí trpí jeho nedostatkem. Proč?

Maso, mléko, sýry

Nedostatek tohoto vitaminu může být z vnějších nebo vnitřních příčin. V tom prvním případě jde o nedostatečnou výživu. Vitamin B12 je totiž nejčastěji zastoupen v mase, mléce, žloutku, sýrech a vnitřnostech. Proto nejohroženější skupinou, která trpí jeho nedostatkem, jsou vegetariáni a vegani. U veganů je situace ještě horší v tom, že zdroj tohoto vitaminu nelze nahradit žádnou rostlinnou potravinou. Proto je důležité, aby vegani brali B12 ve formě potravinových doplňků.

Pozor v těhotenství

Vitamin B12 často chybí seniorům nad 60 let, lidem, kteří nadměrně užívají léky na pálení žáhy, pacientům s chronickými chorobami žaludku, břišní slinivky a tenkého střeva. Pravidelně by jej měli doplňovat lidé, kteří mají po operaci břicha, diabetici užívající metformin. Nedostatkem B12 jsou kriticky ohrožené také těhotné ženy, děti těhotných a kojících veganek. A to proto, že u dětí hrozí vývojové změny orgánů a poruchy psychomotorického vývoje. Naopak těhotné ženy by se měly dát pozor na vitamin A.

Aktivace v žaludku

Nedostatek B12 z vnitřních příčin souvisí s trávením. Vzhledem k tomu, že je navázaný na živočišné bílkoviny. Po jejich konzumaci se dostane do žaludku, kde se uvolní a jeho aktivace může proběhnout jen v dostatečně kyselém prostředí. Pokud tomu tak není, například kvůli dlouhodobému užívání léků na pálení žáhy, pak je jeho uvolnění značně ztíženo. Aktivaci vitaminů ještě pomáhají enzymy slinivky břišní, ale jen za předpokladu, že není nijak poškozena.

Třes, závratě i změny nálad

Mezi nejčastější příznaky nedostatku B12 patří již výše zmíněná únava, bledost, nažloutlý odstín pokožky, závratě a dušnost, zhoršení pozornosti a duševní výkonnosti, porucha svalové koordinace, třes a mravenčení v rukou či nohou. Stejně tak se mohou objevit psychické poruchy, jako náhlé změny nálad, úzkost, deprese a poruchy soustředění. Nedostatek vitaminu B12 může také urychlit vývoj aterosklerózy a ischemické choroby srdeční.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47