Svědivá pokožka hlavy může signalizovat i vážné onemocnění

 Zdraví 
30. března 2020 11:40 / Hana Jordánová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Nesnesitelné svědění pokožky vlasů může být také důsledkem vážné nemoci Depositphotos
Svědění pokožky hlavy je často nepříjemným projevem. Když pomineme, že svědění hlavy obtěžuje postiženého, může působit nevhodně a neesteticky a u okolí postiženého vzbuzuje „nevhodné“ asociace. Přitom může být svědění pokožky hlavy příznakem i závažných onemocnění.

Nepoškrábat se ve vlasech, když to tak strašně svědí, může být i značně frustrující. I když se snažíte sebevíc, máte tendenci se aspoň nenápadně pokožky vlasů dotýkat, anebo lehce škrábnout.

Svědění vůbec nemusí znamenat onemocnění kůže, ale poruchu funkce vnitřních orgánů. Pokud se čas od času podrbete na hlavě, nemusí to ještě znamenat, že je něco v nepořádku. Občasné svědění patří mezi běžné jevy. Pokud ovšem pociťujete svědění nezvykle často, měli byste raději vyhledat odbornou pomoc.

Žlučník

Onemocnění žlučníku zná mnoho z nás. Jedná se laicky o to, že žluč neodtéká tak, jak má. V normálním stavu žluč tvořená v játrech odtéká do tenkého střeva, kde se podílí na trávení. Pokud v odtoku něco zabrání, např. žlučové kameny, žloutenka nebo i nádorová bujení, žluč ve žlučníku zůstává a tímto je spouštěčem mnoha potíží, mimo jiné i svědění pokožky hlavy. Tento stav jde v krajním případě napravit odejmutím žlučníku.

Ledviny

Ledvinová onemocnění, zejména v pokročilejším stádiu, jsou dalším onemocněním, která způsobují svědění. Onemocnění ledvin charakterizují otoky nohou nebo očí. Pokud na sobě tyto potíže zjišťujete, navštivte pro jistotu lékaře.

Cukrovka

Suchou a svědivou pokožku způsobuje narušení krevního oběhu, který je typickým příznakem cukrovky.

Přemnožené krvinky

Zatímco většina pacientů s poruchou krvetvorby se potýká s nedostatkem červených krvinek, někteří jich mají naopak na rozdávání. Přemnožení červených krvinek způsobuje narušení krevního toku v těle, což právě způsobuje nesnesitelné svědění kůže nejen hlavy, ale celého těla. Dalšími problémy s tímto onemocněním spojené jsou bolesti hlavy či trávicí obtíže.

Některých potíží se zbavíte i sami

Svědění hlavy však způsobují i méně závažnější potíže. Dobrou zprávou je, že se jich můžete jednodušeji zbavit.

Lupy

Seboroická dermatitida – neboli lupy – je nejčastější příčinou svědivé pokožky hlavy. Přestože konkrétní příčiny vzniku lupů zůstávají neznámé, mohou být způsobené hormonálními výkyvy, suchou pokožkou, přemnožením kvasinek na pokožce, stresem či změnou ročních období.

Nevhodná péče o vlasy a pokožku hlavy

Může se jednat o šampony, kondicionery, nevhodně volená vlasová tonika, laky, tužidla. Nejvíc problémů s pokožkou hlavy způsobují bez kožního testu podomácku používané přípravky na barvení, odbarvování nebo trvalou preparaci. Jaké šampony není vhodné používat, si přečtěte zde.

Kožní paraziti

Svrab. Jestliže není včas zachycen a odstraněn výskyt zákožky svrabové na těle, může tento parazit zasáhnout i pokožku hlavy (přenese se při náhodném poškrábání, hygieně, česání a podobně). Přípravek proti svrabu předepíše lékař, a ten také pacienta poučí o tom, jak si má počínat. U dětí se přípravky aplikují i na hlavu.

Vši

Černá můra rodičů a dětí, kteří si je přinášejí ze školy. Dívky jsou jimi postiženy mnohem více než chlapci. Na rozdíl od vžitých všeobecných znalostí mají vši paradoxně mnohem radši vlasy pravidelně a často myté než mastné. Vši jsou totiž na hladkém lesklém mastném povrchu bezmocné. Nejčastějším příznakem je velmi mocné svědění hlavy, které doprovází velmi intenzivní škrábání. Svědění způsobují sliny vší, které při sání krve prostupují do těla. Sliny obsahují antikoagulační látky, které mají zabránit srážení krve v průběhu sání. Zbavit se vší bohužel nemusí být vůbec snadné. Chce to trpělivost a důslednost. Kde vedle užití speciálních preparátů z hlavy s pomocí hřebenu všiváčku pečlivě vši a hnidy vyčešete. Důsledná musí být i pravidelná důkladná kontrola.

Vypadávání vlasů

Lupy samy o sobě nezpůsobují padání vlasů. Škrabání svědící pokožky ale může oslabit vlasové kořínky a zavinit jejich vypadnutí. Výsledný zánět a hromadění mazu může narušit funkci vlasových folikulů a zpomalit růst vlasů. Vlasy pak mohou řídnout a vypadávat.

A věděli jste, že neustálý pocit svědění pokožky na hlavě může mít příčiny i ve špatném psychickém stavu?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod