Slavné české filmové dětské hvězdy. Podívejte se, jak dnes vypadají a co dělají

 Retro 
27. března 2020 09:34 / Blanka Štiková
  1
📷
10 fotografií v galerii
Jak dnes vypadají dětské filmové hvězdy? Archiv
Všichni je znají z obrazovek z dob jejich dětství, které pro ně bylo zářné. Vždyť kdo by neznal veleznámá díla, jako je Létající Čestmír, Kamarádi, Lucie, postrach ulice, Marečku, podejte mi pero!, Což takhle dát si špenát, Bylo nás pět, Cirkus Humberto či Ať žijí duchové!

Poznali byste ale vůbec tyto slavné dětské hrdiny dnes? Jak vypadají v současnosti a co vlastně dělají? Ne všichni zůstali u filmu a ne všem se v životě dařilo.

Dětské hvězdy

Lukáš Bech

Lukáš Bech, který se narodil v roce 1972 v Praze, je známým dětským filmovým hercem. K filmování se dostal již velmi brzy, kdy si ho už v pěti letech všimla režisérka Věra Chytilová, která mu dala jeho první roli zlobivého záškoláka Pepíka Nováka v komedii Panelstory aneb Jak se rodí sídliště z roku 1979. To byl jeho začátek, poté si zahrál v radě filmů jako Brontosaurus (1979), Kaňka do pohádky (1981), Zakázaný výlet (1981), Lucie, postrach ulice (1984), ..a zase ta Lucie (1984), Rumburak (1985) a další. Každý ho však zná hlavně z role školáka Čestmíra Trnky z rodinného seriálu Létající Čestmír z roku 1984.

Od studia na gymnáziu se mu však náhle přestalo dařit a kvůli jeho dlouhodobým potížím s hlasivkami nepokračoval ve své slušně našlápnuté herecké dráze. Po letech si ale i jako velký vystřihl pár rolí před kamerou. Například v roce 2005 se dokonce objevil v hollywoodské fantasy Kletba bratří Grimmů, v roce 2018 pak například ve dvoudílném filmu Metanol. Dnes je Lukášovi Bechovi 47 let a stále se nějakým způsobem pohybuje kolem filmu, v současné době se zabývá výběrem vhodných prostředí pro natáčení.

Marek Eben

Marek Eben, jehož otcem byl uznávaný hudební skladatel Petr Eben, se narodil v roce 1957 v Praze. Poprvé na sebe upozornil rolí Válečka v seriálu Kamarádi v roce 1969 a poté se objevil i v jeho pokračování v roce 1971. Tento seriál nastartoval jeho hereckou kariéru. V roce 1977 například dostal roli Honzy v pohádce O líném Honzovi. Ale zahrál si také v řadě jiných pohádek a mnoha dalších snímcích. V 90. letech přesídlil na moderování, kdy uváděl například soutěž O poklad Anežky České či dělal rozhovory s osobnostmi v pořadu Na plovárně. Mimo to ale také vystupuje se svými dvěma bratry ve folkové skupině Bratři Ebenové.

Dnes je tomuto známému českému herci, moderátorovi, hudebnímu skladateli, písničkáři a zpěvákovi 62 let a jeho tvář zná snad každý v Čechách. Již řadu let díky jeho jemnému a inteligentnímu humoru patří k nejoblíbenějším českým moderátorům, moderuje například Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech či populární televizní pořad StarDance ...když hvězdy tančí. V roce 2019 jste ho mohli vidět ale také například v nové pohádce Princezna a půl království.

Žaneta Fuchsová

Kdo by neznal Žanetu Fuchsovou z filmu Lucie, postrach ulice. Narodila v roce 1972 v Praze a je to jedna z českých dětských hvězd, která si zahrála v celkem 33 českých filmech. Poprvé se dostala k filmu v pěti letech, kdy si v roce 1978 zahrála hned hlavní roli Terezky v pohádce Kočičí princ. Tato role jí nastartovala její deset let trvající hereckou kariéru. Pak hrála ve filmech a seriálech jako na běžícím pásu, asi nejznámější z nich jsou Lucie, postrach ulice (1980), ...a zase ta Lucie! (1984), Létající Čestmír (1984), Vlak dětství a naděje (1985), Chobotnice z II. patra (1986) a další.

Když se Žaneta přihlásila na konzervatoř a nepřijali ji, zhroutil se jí svět. Nakonec šla na střední ekonomickou školu a přestala hrát. V životě vystřídala řadu zaměstnání, byla například sekretářka či účetní. Dnes je této bývalé dětské hvězdě 47 let a v současné době pracuje jako asistentka režie a pomocná režisérka. Herectví se již jako dospělá nevěnovala, v televizi jste ji však po letech mohli opět spatřit v roce 2004 v roli sekretářky Reginy Králové v seriálu Rodinná pouta. Diváci si jí však vždy budou pamatovat jako tu dívenku z komedií o plastelínových postavičkách.

Tomáš Holý

Tomáš Holý, který se narodil roku 1968 v Praze, byl snad nejznámější českou dětskou filmovou hvězdou své doby. V roce 1976 ho úplně náhodně díky jeho strýci, který pracoval ve štábu jako rekvizitář, obsadil režisér Oldřich Lipský do své známé komedie Marečku, podejte mi pero! Tomášovi tehdy bylo pouhých 7 let a během jediného dne si získal sympatie celého štábu. Poté od Lipského dostal roli i v jeho dalším filmu Ať žijí duchové! a pak byl zase zcela náhodou vybrán pro film Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) a opět v něm zazářil. Následovaly filmy jako Jak dostat tatínka do polepšovny (1978), Pod Jezevčí skálou (1978), Tajemství Ocelového města (1978), Upír ve věžáku (1978) či Prázdniny pro psa (1980).

Tomáš Holý byl nadějnou hvězdou, v roce 1979 ho dokonce odborná porota na filmovém festivalu v Monte-Carlu nazvala nejlepším dětským hercem od dob Shirley Templové. Přesto se však po několika úspěšných letech hraní rozhodl kariéru herce ukončit a začal studovat práva. V osobním životě měl ale Tomáš Holý velikou smůlu, neboť jeho mladý život v roce 1990 tragicky ukončila autonehoda, a to pár dní před jeho 22. narozeninami.

Michal Kocourek

Michal Kocourek, narozený v roce 1965 v Praze, patřil snad k nejobsazovanějším dětským hercům vůbec. Do svých 25 let natočil více než 70 filmů jako například Což takhle dát si špenát (1977), Indiáni z Větrova (1979), Copak je to za vojáka (1977), Tankový prapor (1977) aj. Má za sebou i řadu TV inscenací, ale účinkoval také v mnoha divadlech, už jako malý začínal v Divadle na Vinohradech. Absolvoval hudebně dramatický obor na pražské konzervatoři. Založil kočovné divadlo či agenturu Interconcerts, jež se podílela na mnoha koncertech světových hudebních hvězd v Praze. Dnes je tomuto úspěšnému manažerovi a divadelnímu producentovi 54 let. V současné době je mimo jiné také ředitelem a výkonným producentem Divadla Kalich v Praze, z kterého vzešly muzikály jako Hamlet, Tajemství nebo Galileo.

Pavel Mang

Pavel Mang, narozený v roce 1978 v Praze, je bývalý český dětský herec. A že vám to jméno nic neříká? Jde o hlavní dětskou hvězdu ze seriálu Cirkus Humberto, Pavel tehdy dostal roli hlavně díky tomu, že se již od dětství věnoval sportovní gymnastice. Tento seriál Pavlovi Mangovi přinesl velkou popularitu a po skončení natáčení pak dostával další filmové či televizní role, například si zahrál ve snímku Třetí táta (1988). Navzdory svojí herecké praxi však Pavel Mang neuspěl u přijímacích zkoušek na konzervatoř. Ve stejné době o něj přestal být zájem jako o herce, protože najednou vyrostl. Proto nakonec Pavel Mang vystudoval obchodní akademii a dnes se tento 41letý muž živí prodejem elektroniky v centru Prahy.

Adam Novák

Adam Novák, narozený roku 1980 v Praze, se proslavil především díky roli Petra Bajzy v seriálu Bylo nás pět z roku 1994, kde hrál druháka i přesto, že ve skutečnosti chodil do osmé třídy. Vypadal totiž o hodně mladší, než opravdu byl, kvůli tomu dostával i jiné dětské role. Jen tak pro zajímavost si s Adamem v seriálu Bylo nás pět zahrála i jeho sestra Sandra Nováková. Adam již v dětství účinkoval v recitačním souboru a hrál v dětském muzikálu Ruty šuty Arizona Texas. Zahrál si ale také například v seriálu Správná šestka z roku 1993 a v pražském divadle Rokoko pak ve hře Rychlé šípy. V dospělosti se již ale herectví dále nevěnoval a vystudoval uměleckou průmyslovou školu scénografickou. Nyní je Adamovi Novákovi 39 let a pracuje jako scénograf.

Sandra Nováková

Známá herečka Sandra Nováková, která se narodila v roce 1982 v Praze, již jako dítě zpívala v Dismanově rozhlasovém souboru, vystupovala v televizních reklamách a od desíti let se začala pravidelně objevovat na televizních obrazovkách. V roce 1993 si zahrála se svým bratrem Adamem Novákem v televizním seriálu Správná šestka a v roce 1994 spolu zazářili v seriálu Bylo nás pět. Po několika dětských a nevýrazných dospívajících rolích získala v roce 2007 jednu z hlavních rolí ve filmu Pusinky. V dospělosti si pak zahrála také například ve druhém dílu seriálu Soukromé pasti či vedlejší roli v úspěšném filmu Protektor. Sandra vystudovala hudebně-dramatický obor na pražské konzervatoři. Dnes je Sandře Novákové 37 let a znáte ji především jako Gábinu Šímovou ze seriálu Ordinace v růžové zahradě anebo jako MUDr. Alexandru (Sašu) Růžičkovou ze seriálu Modrý kód.

Dana Vávrová

Dana Vávrová, narozená v roce 1967 v  Praze, byla česká herečka a příležitostná režisérka. Svoji první filmovou roli dostala již v devíti letech, kdy si zahrála Leontýnku ve filmu Ať žijí duchové! V průběhu studia na pražské konzervatoři, které přerušila, se objevila v dalších rolích, například v seriálech My všichni školou povinní a Bambinot. Místo herectví se ale časem začala věnovat spíše filmové režii, odstěhovala se do Německa a provdala se za mnichovského režiséra Josepha Vilsmaiera. V Německu žila až do konce svého života, který v jejích 41 letech ukončila rakovina v roce 2009. Dále čtěte: Zajímavosti, které se pojí k trilogii Slunce, seno. Opravdové facky, natáčení nezletilých i vlastní porno.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve