COVID-19 a kontaktní čočky. Více než kdy jindy je třeba dodržovat hygienická pravidla

 Ostatní 
02. dubna 2020 08:28 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kolem kontaktních čoček a koronaviru se vyrojily lži Depositphotos
V souvislosti s šířící se koronavirovou pandemií se mimo jiné hodně mluví o tom, jak moc jsou v souvislosti s touto zákeřnou nemocí ohroženi lidé, kteří nosí kontaktní čočky. Jako i v jiných oblastech i tady platí nejdůležitější pravidlo - hygiena musí být na prvním místě.

Jak už informovala Světová zdravotnická organizace, koronavirus se může do těla dostat i prostřednictvím očí. Stačí, když vám virus ulpí na prstech a vy si třeba promnete oko. I z toho důvodu se hodně diskutuje o tom, jak moc jsou koronavirem ohroženi lidé, kteří nosí kontaktní čočky. V této souvislosti se kolem používání kontaktních čoček v době koronavirové pandemie vyrojilo mnoho mýtů.

V současné době neexistuje žádný důkaz, který by naznačoval, že v důsledku používání kontaktních čoček hrozí zvýšené riziko infekce nebo nakažení koronavirem. Má to však jeden háček. Musíte abnormálně pečlivě dodržovat veškerá hygienická opatření. Ta sice platí i v době, kdy se v okolí žádná pandemie nevyskytuje, ale v těchto dnech by nedodržení zásad bylo podstatně větším rizikem.

Hygiena je základ

Nezapomeňte proto dodržovat přísná hygienická opatření, jako je důkladné mytí rukou a optimální postupy používání kontaktních čoček a péče o ně. Patří mezi ně důsledná výměna vašich čoček podle doporučeného režimu, hygiena pouzdra pro opakovaně použitelné čočky a nepoužívání kontaktních čoček, pokud se necítíte dobře (zejména pokud máte příznaky nachlazení nebo chřipky). Pokud máte obavy, že byste přísná hygienická pravidla nezvládli dodržovat, raději na čas čočky vyměňte za dioptrické brýle.

Na krémové mýdlo zapomeňte

Vždy začněte tím, že si pečlivě umyjete a osušíte ruce, a to i v případě, že už je pozdě a vy chcete rovnou padnout do postele. Pokud je to možné, použijte antibakteriální mýdlo. Nepoužívejte olejová a krémová mýdla, protože ta mohou vaše čočky zakalit či znečistit. Utřete si ruce ručníkem, který nepouští vlákna.

Pokaždé, když si kontaktní čočky vyjmete z očí, vydezinfikujte je čerstvým roztokem na čištění kontaktních čoček. Čištění kontaktních čoček vodou se nedoporučuje: voda není sterilní a neměla by se s kontaktními čočkami nikdy dostat do kontaktu (proto byste také neměli čočky nosit ve sprše nebo při plavání). Fyziologický roztok a zvlhčující oční kapky nejsou vhodnou náhradou na čištění kontaktních čoček.

Promnout a opláchnout

Když používáte víceúčelový roztok, nejúčinnějším způsobem čištění kontaktních čoček je technika „promnout a opláchnout“. Nejprve si pečlivě umyjte a osušte ruce. Poté si položte čočku na dlaň ruky, kápněte na ni trochu roztoku, ukazováčkem ji promněte a důkladně opláchněte. Nakonec ji uložte do pouzdra na čočky naplněného čerstvým roztokem a nechte ji tam ponořenou přes noc. Čočky čistěte prstem a ne nehtem. Ostré nehty mohou čočku roztrhnout nebo ji jinak poškodit a také se za nimi skrývají bakterie. 

Kontaktní čočky nikdy neskladujte jinak než v pouzdře na čočky naplněném čerstvým roztokem. Hotelové skleničky nebo papírové pohárky by nikdy neměly sloužit jako pouzdro na čočky. Když hodně cestujete a často zapomínáte pouzdro na čočky doma, možná by pro vás bylo pohodlnější přejít na jednodenní čočky. Když si tento typ čoček večer vyndáte, jednoduše je vyhodíte a další den si vezmete nový pár.

Jak naložit s roztokem

Když si nasadíte kontaktní čočky, vylijte všechen roztok, který jste použili na jejich dezinfekci. Tím zajistíte, že v pouzdře nebudou zůstávat bakterie. Ze stejného důvodu vždy použijte čerstvý roztok i na čištění kontaktních čoček.

Pro zajištění optimální péče a funkce dodržujte pokyny výrobce roztoku, který používáte. Láhev roztoku vždy pevně uzavřete a když ji zrovna používáte, dbejte na to, ať se nedostane do kontaktu s jinými předměty nebo povrchy. Roztok na čištění kontaktních čoček nepřelévejte na cestování nebo na skladování do menší nádobky, protože tím můžete narušit jeho sterilitu.

Pouzdro jako ze škatulky

Když si nasadíte kontaktní čočky, vypláchněte pouzdro na čočky čerstvým roztokem a nechte ho uschnout. Pouzdro nečistěte vodou z vodovodu, protože ta může obsahovat různé nečistoty a mikroorganismy. Také ho nenechávejte poblíž toalety nebo na vlhkém místě, kde se na něm můžou usazovat bakterie. Každý měsíc si vezměte pouzdro nové.

Co dělat, když se už koronavirem nakazíte

V případě, že se koronavirem nakazíte, je lepší se čoček na čas vzdát. Čočky obvykle výrobci lidem nedoporučují nosit ani v jiných případech, například při rýmě, chřipce či jiném infekčním onemocnění. Pokud se však nechcete vzdát kontaktních čoček ani v době nemoci, dvoutýdenní či měsíční čočky vyměňte za jednodenní, které každý večer zlikvidujete. Nezapomeňte ale, že jde o infekční materiál - dejte je například do sáčku, pevně jej zavažte a vyhoďte do odpadkového koše. A pak si opět důkladně umyjte ruce, ideálně podle návodu v našem článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008