Přiberu, jen když se na jídlo podívám aneb co s tím, když organismus zadržuje vodu
Chcete zhubnout, ale vaše tělo nereaguje tak, jak jste si představovali? Zakopaný pes je možná ve vašem pitném režimu. Doporučená denní dávka jsou 2 - 2,5 litry vody denně. Pokud pijete méně, tělo si vodu schovává "do zásoby" a zadržuje vodu. A to je špatně. Správně jsou tekutiny vylučovány pravidelně a tělo nemá potřebu si vodu uchovávat, protože ví, že dostává pravidelnou dávku.
Správné zavodnění optimalizuje práci buněk těla, vylučování odpadních látek, udržuje správný krevní tlak a práci vnitřních orgánů, správnou „tekutost“ krve a tělních tekutin. V těle má být všeho „akorát“ – říká se tomu homeostáza. Ani nadměrné pití není správné. Pokud se budete převodňovat, z těla se vyplavují důležité minerály, zatížíte ledviny a budete unavení, může vám stoupnout krevní tlak. Pokud se dehydratujete, únava se dostaví také, poklesne třeba i krevní tlak a jste ohroženi vznikem ledvinných, případně žlučových kamenů. Zejména „hladovkáři“, kteří málo pijí, si vyrábějí kameny z kyseliny močové, kterých se pak obtížně zbavují.
Při hubnutí je nutné se zaměřit na ztrátu tukových zásob a ne vody
K zavodňování může paradoxně dojít i při nesprávném hubnutí. Hubnutí „na kila“ nevypovídá o tom, zda hubneme tuk nebo zavodněnou aktivní hmotu či vodu. Hmotnost, kterou vypotíte v sauně či posilovně, musíte ihned zase doplnit dostatečným pitím nebo lépe ještě během těchto činností.
Hubnutí tuku poznáte nejlépe na oblečení, zejména v pase, zatímco ruce, nohy a hýždě by měly hubnout pomaleji – tam je totiž hubnutí již na úkor svalstva. Zvlášť obezita typu „jablko“, podmíněná nepravidelným stravováním, hladovkami, nedostatkem pohybu a stresy, kompenzovaných sladkostmi a alkoholem, je ta nejrizikovější z hlediska zdraví. Takže pokud vám po zhubnutí kil zůstane bříško skoro stejné nebo zhubne nejméně, hubli jste špatně a rychle vše naberete zpět. Pokud chcete hubnout, změňte jídelníček a životní styl. Některé diety mohou být dokonce i nebezpečné, více čtěte zde.
Jak zavodnění vzniká
Nepříjemné zavodnění organismu je velmi častý problém. Může způsobovat zdravotní obtíže a přidává nám navíc nechtěně kilogramy. Prozradíme vám, jak vzniká a jak se jeho přítomnosti účinně bránit. Příčinou zavodnění bývají mimo jiné nejrůznější diety, které zatěžují ledviny, třeba vysokoproteinová s malým množstvím sacharidů, vedou často k zadržování vody, diety spojené s hladovkami vedou k zatížení jater, lymfatického systému a vedou často ke vzniku různých kamenů. Při zpracování živin na energii totiž vzniká i tzv. metabolická voda – přibližně půl litru denně.
Jde o stav, při kterém se v našem těle hromadí molekuly vody. Zpravidla jde o tkáně, tělní dutiny nebo oběhový systém. Zavodnění organismu nejvíce ohrožuje těhotné ženy, osoby s nevyváženým jídelníčkem nebo sedavým zaměstnáním, a samozřejmě i seniory nebo osoby s poruchami oběhového systému.
Příznaky zavodnění organismu
První příznaky zavodnění organismu bývají často velmi nenápadné. Drobné bolesti prstů, puchýře na patách z nesedících bot – ve stresu a shonu si jich zpravidla ani nevšimneme. O to více jsme pak překvapeni, když se jednoho rána probudíme a nemůžeme se pohnout bolestí kvůli oteklým rukám a nohám. Mezi nejtypičtější příznaky zavodnění organismu totiž patří zejména otoky kloubů, otoky rukou a nohou nebo zbytnělé články prstů. Dobře to poznáte, pokud nosíte stále prstýnek – až vám jednoho dne nepůjde sundat, jde o neklamný znak zavodnění organismu.
Sůl
Největším problémem je sůl. Mluví se o ní nejčastěji a nejčastěji má také zavodnění organismu na svědomí. Možná si řeknete, že se vás to netýká, protože právě vy si přece jídla nepřisolujete. Bohužel jde často spíše o skrytý obsah soli v potravinách, jež běžně konzumujeme. A které z nich patří k těm nejhorším?
- Zeleninové šťávy z obchodu – možná to nevíte, ale sůl dokáže u zeleniny výrazně prohloubit chuť. V zeleninových šťávách ze supermarketu ji tedy najdeme až překvapivě často. Mnohem lepší je připravit si takovou vitaminovou bombu doma.
- Cereálie – přestože se tváří zdravě, obsahují až příliš často velké množství cukru i soli pro zvýraznění chuti. Místo nich si dopřejte raději obyčejné ovesné vločky, jež si můžete připravit na mnohem více způsobů než právě cereálie.
- Konzervovaná zelenina a polévky v plechovce - můžete-li, pak je ze svého jídelníčku co nejvíce vynechávejte, nebo je alespoň (u zeleniny) před tepelnou úpravou propláchněte co největším množstvím vody. I zde nacházíme přebytek soli.
- Hotová jídla – oblíbené mražené večeře jsou solí doslova přecpané. Doma je nemějte ani jako nutnou rychlovku, i bez nich se do našeho organismu dostává více soli, než je zdrávo.
- Omáčky na těstoviny, marinády, ochucovadla – tady je vysoký obsah soli jasný snad každému. A často stačí jedna malá lžička, kterou použijeme třeba na dochucení rýže. Na druhou stranu v jinak vyváženém jídelníčku se tento prohřešek čas od času snese.
Nedostatek důležitých minerálních látek
I tady může být při zavodnění organismu zakopaný pes. Chybí-li vám draslík, hořčík nebo vitamin B6, může se tělo proti tomuto nedostatku chránit právě zavodněním organismu.
Draslík a vitamin B6 patří mezi důležité elektrolyty, pomáhající udržovat rovnováhu v metabolismu. Zejména draslík si v těle snižujeme často sami, a to konzumací příliš solených jídel a pocením. Kromě zavodnění se projevuje také svalovými křečemi.
Hořčík je zodpovědný právě za odvádění tekutin z organismu, a máme-li ho málo, dochází k přesnému opaku. Jestliže máte podezření na zavodnění organismu, dopřejte si každý den alespoň 200 mg hořčíku.
Mezi přirozené zdroje vitaminů a minerálů, důležitých pro správné zavodnění organismu, patří mimo jiné ořechy, avokádo, tmavá listová zelenina apod.
Užívání léků
K nadbytečnému zavodňování mohou bohužel i některé léky. Proto by laik neměl žádné léky kupovat po internetu či od pokoutních prodejců, ale vše konzultovat s lékařem. Případné zavodnění jako vedlejší efekt léčby je uveden v příbalovém letáku léků.
Jak se zavodněním bojovat?
- Upravte si svůj každodenní jídelníček, zvažte hlavně konzumaci jídel, v nichž najdete množství cukru a umělá sladidla. Právě v těch bývá obsah dodatečně přidané soli nejvyšší.
- Snižte konzumaci soli jako takové.
- Snažte se doplnit chybějící vitaminy a minerály, zejména hořčík, draslík a vitamin B6.
- Nebojte se sáhnout zpočátku po doplňcích stravy, abyste v organismu rychle navodili žádoucí prostředí.
- Dbejte na pravidelný pohyb a dodržujte vydatný pitný režim. I to paradoxně proti zavodnění organismu skvěle pomáhá.
- Nejlepší přírodní cestou je pravidelně jíst a pít, omezovat solení a slazení, podporovat funkci ledvin a nepřetěžovat je kávou a alkoholem.
- Pokud jsou otoky v lymfatickém či cévním řečišti, pomáhá lymfatická drenáž, správná obuv, nesvíravé ponožky a dostatečný pohyb formou chůze.
Většinou není třeba užívat žádné léky pro umělé odvodnění. Vsadit je možné na přírodní prostředky obsahující extrakt z petržele, fenyklu, pupavy, kopřivy, česneku nebo ibišku. Jsou-li vaše potíže opravdu silné, může nějakou dobu trvat, než se dietetické změny a změny životního stylu projeví. V mezidobí tak můžete sáhnout po některém z farmaceutických přípravků pro odvodnění organismu. Nemusíte se tak s otoky a dalšími negativními příznaky zavodnění organismu trápit déle, než je nezbytně třeba.