Neustálým hladem trpí poměrně dost lidí. Příčin může být hned několik

 Zdraví 
06. dubna 2020 16:23 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Za váš neutuchající hlad možná může stres  Depositphotos
Sedíte kvůli koronaviru doma, nemáte moc pohybu, ale přesto vás trápí častý hlad? Nemusíte se bát, že jste v tom sami. Neustálým hladem trpí poměrně dost lidí. Příčin může být hned několik. Zjistěte, o jaké jde.

Kručí vám v břichu a už zase přemýšlíte, co byste snědli. Pocit hladu není příjemný. Pokud si však musíte jídlem žaludek zaplňovat často, budete snadněji přibírat kila navíc. V prvé řadě byste měli zjistit příčiny neustálého hladu a následně s nimi pracovat. Díky tomu se vám může podařit častý hlad eliminovat, nebo se s ním snadněji smířit.

Málo spíte

Máte v poslední době problémy se spánkem? Během noci se často budíte, nebo nemůžete usnout? Nedaří se vám spát sedm až osm hodin v kuse? Spánkový deficit může být jedním z důvodu neustálého hladu. Tělu chybí energie a tu se snaží dohnat častou konzumací jídla.

Nedostatečný spánek může způsobit snížení hladiny leptinu. Jde o hormon, který reguluje příjem a výdej energie. Vysoká hladina dává mozku signál, že jsme sytí a nepotřebujeme jíst. Nízká hladina naopak signalizuje, že máme ještě hlad a jíst potřebujeme.

Hormonální nerovnováha

Pokud máte delší dobu potřebu jíst často, můžete zažívat hormonální nerovnováhu. Na vině může být hypertyreóza. Jde o zvýšenou funkci štítné žlázy. Při vyšší hladině hormonů štítné žlázy můžete mít rychlejší metabolismus. Díky tomu máte neustálý hlad a chuť na jídlo. Během hypertyreózy také rychleji spalujete energii.  

Premenstruační syndrom

Sledujte, v jaké fázi menstruačního cyklu vás neutuchající hlad postihuje. Častý hlad může být totiž způsobený premenstruačním syndromem. V druhé polovině cyklu se zvyšuje ženám chuť k jídlu a potřebují přijímat více energie. To může vést k častým pocitům hladu.  

Pijete málo tekutin

Říká se, že hlad je převlečená žízeň. A něco na tom opravdu je. Pocity hladu a žízně reguluje jedna část mozku nazývaná hypotalamus. Pokud má vaše tělo žízeň, hypotalamus ho může snadno zaměnit za hlad a mozek vašemu tělu dá špatný signál. Když máte často hlad, hodně pijte. Možná zjistíte, že jste měli vážně jen velkou žízeň.

Stres

Možná máte nyní velký stres. Bojíte se, že onemocníte koronavirem, docházejí vám peníze či se musíte každý den učit s dětmi. Možná vás stresuje už jen to, že jste neustále zavření doma. Mozek se potřebuje rozptýlit a dává vám najevo, že jídlo mu dělá dobře. Dokáže vás na chvíli rozptýlit a doplnit energii. Dále čtěte: Dalším potvrzeným příznakem koronaviru je průjem.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47