Největší zloději naší energie. Potraviny, ze kterých je naše tělo naprosto vyčerpané

 Zdraví 
17. srpna 2017 11:35 / Monika Thomsonová
  0
📷
11 fotografií v galerii
Cítíte se vyčerpaně a nevíte proč? Mohou za to některé potraviny Shutterstock
Kdysi existovala pouze jarní únava. Dnes je již únava podzimní, letní a také zimní. Jednoduše, změní se počasí a my se hned cítíme unavení. Jenže za naši únavu nemůže ani tak počasí, ale životní styl a některé potraviny, které způsobují naší únavu, aniž bychom si to uvědomovali.

V momentě, kdy je člověk přesycen příliš kyselými potravinami, je tělo unavené. V následujících řádcích vám vysvětlíme, proč to tak je.

Vykradači energie

Hlavním vykradačem energie lidí je samotná lenost. Lenost sice vyznívá spíše jako důsledek, ale je to naopak. Ať to nazvete pohodlností, nedostatečně pevnou vůlí či leností, vždy to bude příčina, ne důsledek. Kdyby lidé měli možnost zavěsit svou lenost na věšák, jejich život by se výrazně změnil.

Příliš mnoho živočišných bílkovin

Všechny živočišné bílkoviny mají velmi nízké ph, čili jsou vysoce kyselinotvorné. V momentě, kdy je člověk přesycen příliš kyselými potravinami, jeho tělo je unavené. Dobré je, zavést si bezmasé dny. Ale pozor, to neznamená, že se budete cpát smaženým sýrem s hranolky! Zkuste zvolit některou z luštěnin a k ní přidat celozrnnou obilovinu. Potom pozorujte své tělo. Jak se cítíte v den, kdy konzumujete maso a jak v den, kdy konzumujete luštěniny. V prvním případě, byste si nejraději dali po obědě "šlofíka", ale v tom druhém budete bez pocitu únavy.

S mlékem je to velmi podobné. Na to, abyste vyrovnali ph ve svém těle po jedné sklenici mléka, potřebovali byste vypít 20 sklenic zeleného ječmene. 

Jednoduché cukry

Cukr patří na první místo vykradačů energie. Tak jako maso a mléko, cukr překyseluje organismus, v důsledku čehož vzniká únava a později i degenerativní onemocnění. Jednoduchý cukr se používá na přísun rychlé energie pro organismus, který pohání k výkonu. Je to tak, jak byste v peci topili benzínem. Oheň je výrazný, ale rychle shoří.  To znamená, že vy sice na chvíli získáte pocit energie, ale ten velmi rychle vyprchá a naopak přijde pocit únavy.

Na druhé straně, při konzumaci celozrnných obilnin se nám do organismu dostávají složité cukry, které se vstřebávají do těla pomalu a zásobují nás energií dlouhodobě. Kromě složitých cukrů nám obiloviny přinášejí do organismu vitamíny, minerály a vlákninu, která je nezbytná pro správnou funkci střev a na jejich pročištění. Rozdíl mezi jednoduchými a složitými cukry je výrazný, proto je důležité zvážit, které z nich budeme preferovat v naší stravě.

Nesprávná kombinace potravin

Posledním, velmi důležitým vykradačem energie je nesprávná kombinace potravin. Lidé míchají na talíři potraviny, které tělo neumí v takových kombinacích zpracovat. A co následuje? Únava. Proto je opravdu velmi důležité sledovat, co jíte. Ideální je dodržovat dělenou stravu.

A rada na závěr. Zařaďte do svého života pohyb. Je jedno, jestli cvičíte v posilovně, plavete, nebo chodíte na dlouhé procházky. Hlavně se hýbejte!

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda