Pomáhá žvýkačka ke zdravějšímu chrupu nebo mu naopak škodí?

 Zdraví 
10. května 2019 06:29 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Žvýkat nebo nežvýkat? Shutterstock
Žvýkačky nejenže dokáží osvěžit dech, ale jejich žvýkání má celou řadu zdraví prospěšných výhod, které vás dost možná i překvapí. Bohužel ale má i své škodlivé stránky. Od doby, kdy se žvýkačky objevily, trvají spory ohledně jejich užitečnosti a škodlivosti. Jak to tedy ve skutečnosti je?

"Nežvýkej, nejsi na pastvě!" Možná i vás ještě vaši prarodiče nebo učitelé kárali za to, že jste v puse převalovali žvýkačku. Ale nikdo z nich zřejmě netušil, že žvýkání má celou řadu pozitiv, a to nejenom na zuby. Pojďme si představit výhody i nevýhody žvýkání.

V čem je žvýkačka užitečná?

Povzbuzuje produkci slin, což omezuje usazování zubního plaku

Žvýkačka také povzbuzuje tvorbu žaludečních šťáv, takže žvýkáním po jídle nejenom pomáháte ústní hygieně, ale také žaludku s trávením.

Zlepšuje paměť

Některé výzkumy ukázaly, že obyčejné žvýkání může mít vliv na zlepšení paměti a zvýšení kognitivních schopností. Je to díky aktivaci žvýkacích svalů, které ovlivňují i aktivaci paměti. Při žvýkání totiž dochází částečně k prokrvování mozku, navíc se zvyšuje přítok krve do mozku o 25 až 40 procent. Díky žvýkání se také zrychluje srdeční tep a krevní tlak tak, že se přitom probouzí zároveň levá i pravá hemisféra mozku. Proto se dokážete lépe soustředit, máte lepší paměť a nejste ospalí.

Antistresová pomůcka

Pokud hledáte vhodnou antistresovou pomůcku, sáhněte po žvýkačce. Ta totiž dokáže zmírnit nervozitu a zklidnit vás. Žvýkání je tedy vhodný způsob, jak eliminovat různé zlozvyky, jakým je třeba kousání nehtů nebo klepání nohou ve chvílích nadměrného stresu. Podle mnoha studií dokáže žvýkačka snížit stresový hormon – kortizol. 

Hasí žáhu

Žvýkačku by si měli pořídit i lidé, které často pálí žáha. Díky žvýkání podpoříte produkci slin, které pomáhají "hasit" nepříjemný pocit pálení. Podle odborníků jsou v tomto případě nejlepší žvýkačky s mátou, které pomáhají také při nadýmání, žaludeční nevolnosti a vůbec celkově zlepšují a urychlují trávení. Pokud vás často pálí žáha, zkuste ještě další tipy, jak ji rychle utišit. Více na toto téma jsme psali zde.

V čem je žvýkačka škodlivá?

Většinou se píše o tom, že žvýkání je prospěšné. Žvýkačka osvěží dech, někomu pomáhá se soustředěním nebo zahání chuť na sladké a na jídlo vůbec. To jsou všechno důvody PRO. Právě u posledního bodu ale můžeme začít s argumenty PROTI.

Opotřebení zubů

Při dlouhodobém žvýkání dochází k opotřebení zubů, poškození korunek a zubních můstků.

Sníte víc

Lidé si berou žvýkačku, aby je tolik nehonila mlsná. Výzkumy však ukazují, že to tak nefunguje. Zvýšené slinění žaludek považuje za signál blížící se potravy a začne se na ni připravovat, takže dostane hlad jako vlk. Kromě toho po mentolové příchuti žvýkačky chutná ovoce hořce, takže lidé častěji sáhnou po něčem nezdravějším.

Zažívací potíže

Při žvýkání polykáme neobvyklé množství vzduchu. Žvýkačky tím způsobují větry a plynatost. Navíc slinění vyvolané žvýkáním sice omezuje usazování plaku, zároveň však se podílí na vzniku acidobazické nerovnováhy. Jestliže často žvýkáte s prázdným žaludkem, můžete si tak pořídit žaludeční vřed nebo zánět žaludku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008