Jak správně mýt ovoce a zeleninu, abychom se zbavili všech pesticidů a dalších postřiků

 Ostatní 
07. září 2020 09:09 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Voda smyje bakterie, ale ne pesticidy a další chemikálie Depositphotos
Aby ovoce a zelenina prospívaly našemu zdraví, je potřeba je zbavit všech pesticidů a dalších postřiků. Na to však jen obyčejný proud vody nestačí.

Ne každý má tu možnost pěstovat si vlastní ovoce a zeleninu, a proto je nutné kupovat je v obchodě. Pokud nejste zrovna zastáncem bio produktů, pak určitě víte, že kupované plody jsou ošetřované pomocí chemie, která jim zaručí odolnost vůči škůdcům, svěží vzhled a delší čerstvost. To, co plodům pomáhá v odolnosti, však už neprospívá našemu zdraví. Proto je nutné opravdu dobře vše omýt. 

Voda nestačí

Před každou konzumací je potřeba ovoce i zeleninu omýt. Jenomže obyčejná voda sice umí odstranit nečistoty a bakterie, nebezpečné chemikálie však už ne. Proto je potřeba použít i něco účinnějšího. 

Zkuste ocet

Ke kvalitnímu omytí ovoce a zeleniny nepotřebujete vůbec žádný speciální prostředek. Bohatě si vystačíte s obyčejným octem. Právě ten dokáže zlikvidovat škodlivé látky, které jsou koncentrované především na povrchu plodů a pokud veškeré plody neloupete, dostáváte tyto látky do těla. Nařeďte si ocet s vodou v poměru 1 : 10. A do něj naložte ovoce a zeleninu alespoň na patnáct minut. Pozor, v případě, že máte porézní plody, jako například jahody, ocet nepoužívejte. Ocet totiž do nich snadno pronikne a tím pádem vám změní i výslednou chuť. Ocet v takovém případě nahraďte citronovou šťávou.

Sůl a soda

Pokud máte obavy z toho, že by se vám zápach z octa přeci jen přenesl na vaše oblíbené jablko, zkuste metodu soli nebo jedlé sody. Dvě lžíce soli či sody rozpusťte v jednom litru vody a v tomto roztoku nechejte opět ovoce a zeleninu "máčet" několik minut. Solný nebo sodný roztok je také vhodný pro bylinky a koření a brukvovitou zeleninu, například květák nebo brokolici, která se špatně čistí zevnitř. Kromě toho sůl ani soda nevoní všem možným broučkům, kteří se rádi v zelenině usazují. Nejenom sodu, ale také sůl pak můžete použít i v domácnosti při úklidu. Na co vše se hodí, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve