Jak správně mýt ovoce a zeleninu, abychom se zbavili všech pesticidů a dalších postřiků
Ne každý má tu možnost pěstovat si vlastní ovoce a zeleninu, a proto je nutné kupovat je v obchodě. Pokud nejste zrovna zastáncem bio produktů, pak určitě víte, že kupované plody jsou ošetřované pomocí chemie, která jim zaručí odolnost vůči škůdcům, svěží vzhled a delší čerstvost. To, co plodům pomáhá v odolnosti, však už neprospívá našemu zdraví. Proto je nutné opravdu dobře vše omýt.
Voda nestačí
Před každou konzumací je potřeba ovoce i zeleninu omýt. Jenomže obyčejná voda sice umí odstranit nečistoty a bakterie, nebezpečné chemikálie však už ne. Proto je potřeba použít i něco účinnějšího.
Zkuste ocet
Ke kvalitnímu omytí ovoce a zeleniny nepotřebujete vůbec žádný speciální prostředek. Bohatě si vystačíte s obyčejným octem. Právě ten dokáže zlikvidovat škodlivé látky, které jsou koncentrované především na povrchu plodů a pokud veškeré plody neloupete, dostáváte tyto látky do těla. Nařeďte si ocet s vodou v poměru 1 : 10. A do něj naložte ovoce a zeleninu alespoň na patnáct minut. Pozor, v případě, že máte porézní plody, jako například jahody, ocet nepoužívejte. Ocet totiž do nich snadno pronikne a tím pádem vám změní i výslednou chuť. Ocet v takovém případě nahraďte citronovou šťávou.
Sůl a soda
Pokud máte obavy z toho, že by se vám zápach z octa přeci jen přenesl na vaše oblíbené jablko, zkuste metodu soli nebo jedlé sody. Dvě lžíce soli či sody rozpusťte v jednom litru vody a v tomto roztoku nechejte opět ovoce a zeleninu "máčet" několik minut. Solný nebo sodný roztok je také vhodný pro bylinky a koření a brukvovitou zeleninu, například květák nebo brokolici, která se špatně čistí zevnitř. Kromě toho sůl ani soda nevoní všem možným broučkům, kteří se rádi v zelenině usazují. Nejenom sodu, ale také sůl pak můžete použít i v domácnosti při úklidu. Na co vše se hodí, jsme psali zde.