Jak si na dovolené opravdu odpočinout. Dodržujte několik zásad

 Ostatní 
09. srpna 2020 11:18 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Během volna by mělo dojít k regeneraci těla i duše Pixabay
Ať se vydáte na dovolenou do vzdálené exotiky nebo jen pár kilometrů za humna, pro dokonalý odpočinek je nutné dodržet několik zásad. Víme, které to jsou.

Dovolená je potřebná věc. Zaměstnavatelé už také dávno pochopili, že odpočatý pracovník je ochotný dobře pracovat, takže pobyt na dovolené podporují. Možná ale znáte ten pocit, že přijedete z dovolené a máte pocit, že byste ještě týden volna potřebovali. Pak děláte něco špatně.

Největší chyby

Ačkoli má každý člověk právo na to svou dovolenou prožít podle svého gusta, naším tématem je odpočinek. A určité typy trávení dovolené odpočinek nemohou navodit. Základní chybou bývá, pokud si zvolíte poznávací dovolenou s příliš nabitým programem, nebo turisticky či sportovně orientovanou dovolenou, která je nad vaše schopnosti. Je sice jasné, že pokud chceme poznat cizí zemi, chceme v ní prožít co nejvíce a navštívit co nejvíce míst, ale někdy je méně více. Jestliže jste schopni na kole běžně ujet jen třicet kilometrů denně, je nesmysl si pro čas dovolené připravit denní trasy se stokilometrovými přesuny. Přijedete vyčerpaní a na pokraji zhroucení.

Velkou chybou ale může být i to, s kým dovolenou trávíte. Někdy totiž člověk potřebuje volno i od části své rodiny. Není vůbec špatné, pokud si rodiče naplánují dovolenou bez dětí. Jen málokdy se vydaří dovolená s tchýní. Dokonce i kamarádi, se kterými trávíte mnohé grilovačky a jsou úplně v pohodě se na delším pobytu mohou ukázat jako velký problém. Teprve v těsnějším kontaktu totiž vynikne, jakým způsobem řeší krizové situace, jak reagují, co je naštve. A můžete být i velmi překvapení, že dovolená vůbec nedopadne podle vašich představ. Jindy lze udělat naprostou chybu díky špatnému výběru ubytování.

Co si dopřát

Ale dost negativního pohledu. Zkusíme si nyní říct, co je základem kvalitního odpočinku. Pokud se vám podaří neudělat žádnou z chyb popsaných v předchozích odstavcích, je pro odpočinek nezbytné, abyste si na dovolené dopřáli něco neobvyklého. Vedle pohledu na neznámou krajinu a město to může být pro někoho třeba kulinářský zážitek v solidní restauraci. Obzvlášť v cizí zemi stojí za to ochutnat místní speciality a netrvat na tom, že si budete v apartmánu do omrzení smažit řízky. Pokud jedete po Česku, můžete si v rámci pobytu objednat třeba masáž nebo navštívit wellness. Zajímavým momentem může být nějaký kulturní zážitek například v podobě koncertu či zajímavé výstavy. Chybět by při odpočinku neměla kniha, zvlášť pokud při běžném provozu na ni nemáte čas. Na dovolené na sobě nešetřete. Připravte si určitý obnos peněz, který chcete utratit a využijte dané prostředky tak, jak je vám příjemné. Nezapomínejte na čas pro líné procházky a určité nicnedělání.

Rozhodně si vypněte mobilní telefon a nekontrolujte pracovní emaily. V práci vědí, že jste pryč a nemají vás co otravovat. Pokud musíte být na příjmu kvůli rodině, rezolutně odmítejte jakékoli pokusy vás vtáhnout do „výrobního procesu“. Notebook používejte maximálně na zkouknutí filmu, i když i při tom uvažte, jestli se čas na dovolené nedá prožít romantičtěji. Pokuste se strukturovat váš čas relativně pevně. Vedle aktivních momentů zařazujte momenty lenošivé – po prohlídce zámku si dejte dobrý oběd a pak odpočívejte u vody s knihou. Večer se projděte po městě, dejte si sklenku kvalitního vína a sledujte život v daném místě.

Pozor na cestování

I dobře strukturovanou dovolenou může zkazit špatná volba cesty. Pokud řídíte, je otázkou, zda má smysl řídit v jednom kuse. Jsou sice nadšenci, kteří ujedou za den i více než tisíc kilometrů. Může být ale člověk po takové cestě odpočatý? Není lepší cestu přerušit, zakoupit nocleh a prohlédnout si i nějaké město, které jste ještě neviděli? Nebo je nutné do určitého místa jezdit autobusem, který umí být po určité době již velmi nepohodlný? Je ale pravdou, že pro ty, kdo se bojí létat, může být cesta letadlem takovým traumatem, že také úspěšně smaže všechny zážitky z dovolené. Je proto potřeba hledat to, co vám osobně přinese pohodu, klid a štěstí. Nepokažte si proto cestou to, oč jste se snažili - totiž odstranění únavy. O únavě se pak více dozvíte i v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008