Připravte si domácí studenou kávu podle profesionálního baristy
Studená vařená káva je variace ledové kávy, ale obecně má sladší a jemnější chuť díky procesu extrakce. Stručně řečeno, ledová káva je v podstatě chlazená vařená káva, u které se během ochlazování hořké a kyselé příchutě stávají výraznějšími. Naproti tomu studená káva vznikne připravou mleté kávy ve studené vodě.
Výhody pomalého procesu přípravy studené kávy
Jaká je výhoda této pomalé metody přípravy? Studená voda je méně drsná a pomáhá pomalu rozvíjet chuť kávy. "Představte si, že vaříte hrnec dušeného masa. Dáváte určitě přednost tomu, aby se chutě všech ingrediencí při vaření rozvinuly, místo toho, abyste přidali vodu nebo vývar těsně před podáváním," vysvětluje baristka Samantha Rounds.
Jak si doma připravit studenou kávu
Při přípravě studené kávy se mletá káva ponoří do vody po dobu minimálně 12 až 24 hodin. „Horká voda má tendenci vytáhnout více kyselosti z kávy, což studená voda neudělá. Použití studené vody během celého procesu znamená, že se káva bude rozpouštět mnohem déle, ale nebude kyselá, naopak její chuť bude sladší a bohatší,“ říká Rounds.
Nejlepší druh vody, kterou lze pro přípravu studené kávy použít, je ta, která obsahuje velké množství minerálů. Použít ale samozřejmě můžete i vodu z vodovodu, jen nepoužívejte destilovanou vodu, která neobsahuje žádné minerály.
Poté, co jste takto připravili studenou kávu, tedy po 12 až 24 hodinách, měli byste ji přelít do vzduchotěsné nádoby a spotřebovat do tří dnů, aby vaše káva měla stále optimální chuť.
Pak už jen vaši studenou kávu naléváte do velkých sklenic s ledem, přidat samozřejmě můžete i mléko, pokud kávu tak pijete raději. Dále čtěte: Úžívejte si léto se vším všudy. Tohle by vám doma nemělo chybět na výrobu koktejlů.