Jak se v létě zbavit nepříjemného pachu z potu a jak omezit potivost nohou

 Ostatní 
25. června 2020 12:36 / Hana Jordánová
  0
📷
6 fotografií v galerii
V horkých letních dnech se snažte ochlazovat organismus jakýmkoliv způsobem Depositphotos
Začalo léto. I když trochu opatrně a horkých dnů jsme si zatím ještě mnoho neužili. Vysoké teploty jsou však ještě před námi a s nimi také nadměrné pocení. Lepkavý pocit a nepříjemný zápach vašeho potu je jednou z nevýhod, kterou s sebou horké sluneční dny přinášejí.

Pocení je normální fyzikální proces, kterým tělo reguluje svoji teplotu. Všichni se potí a v létě zejména. Za normálních okolností je naše tělo ve stavu vyrovnané tepelné bilance, kdy je teplo na vstupu do našeho těla stejné jako teplo proudící ven. Jakmile dojde k ovlivnění této rovnováhy, začneme se nadměrně potit, a to i bez zjevné zátěže. Tento stav často postihuje pouze určité části těla, ovšem v rozvinutějších případech zapříčiňují doslova nadměrné pocení celého těla.

Pokud jste rozhodnuti vrátit pocení do normálního stavu, je velmi důležité určit, na kterých místech se potíte a na tato místa se cíleně zaměřit. Potní žlázy jsou sice rozesety po celém těle, ale jejich hustota je v různých místech různá, proto jsou také různě tato místa náchylná na pocení.

Deodorant, antiperspirant nebo antitranspirant?

S prvním pocením sáhneme všichni po nějakém deodorantu nebo antiperspirantu. Ačkoli termíny se často chybně zaměňují, deodorant, antiperspirant, antitranspirant jsou tři naprosto různé výrobky. Deodorant pomáhá překrýt tělesný pach, antiperspiranty ovlivňují potní kanálky a omezí tak na krátkou dobu pocení. Antitranspirant působí také na potní kanálky. Vytváří ochrannou vrstvu ústí potních kanálků, což dlouhodobě reguluje množství vylučovaného potu a navrací chování organismu v ústí potních žláz do normálního stavu.

Ať již používáte jakýkoliv přípravek, vždy byste měli věnovat maximální pozornost správné aplikaci. Nikdy není dobře použití přehánět, přestože nás k tomu horké počasí láká. V tomto případě více než jinde platí, že méně může znamenat více. Nemusí z vás být chodící drogerie, abyste zabránili zápachu z pocení. Důležité je správné použití. Aplikace by vždy měla být prováděna na suchou a čistou pokožku, která není podrážděná (například holením). Aplikujte na danou partii pouze přípravky, které se na tuto partii specializují. Jiné přípravky jsou na pocení v podpaží, jiné na pocení nohou či dlaní. Pokud používáme jeden deodorant na všechny části těla, jeho účinek není nikdy efektivní.

Pokud se chcete vyhnout chemii, máme pro vás speciální přírodní tipy

Čaj proti nočnímu pocení

  • 50 gramů sušené natě vřesu
  • 50 gramů sušeného zlatobýlu
  • 30 gramů sušeného rozrazilu lékařského
  • 10 gramů sušených borůvek

Bylinky zalijte horkou vodou a 15 minut vylouhujte. Pijte 3x denně 1 šálek.

Šalvějový čaj proti pocení

Velmi efektivně pomáhá také šalvěj. 100 gramů sušené šalvějové natě zalijte vodou a louhujte 20 minut. Vypijte během jednoho dne nejméně ve třech dávkách a opakujte nejdéle dva měsíce. Efekt by měl vydržet přibližně půl roku, poté lze postup zopakovat.

Střídavé koupele

Otužování možná někoho příliš nenadchne, ale je to velmi účinný prostředek proti pocení celého těla. Střídání koupelí ve velmi teplé a posléze i ve studené vodě budou nejlépe vyhovovat fanouškům saunování. Tento trik omezí pocení okamžitě, a to na několik hodin. Lze použít i verzi se sprchováním. Pokaždé byste však měli vydržet alespoň 5 minut, tzn. 5 minut sprchování teplou a 5 minut sprchování studenou vodou. Tato technika se nedoporučuje kardiakům a cukrovkářům.

Ořechová koupel

Pomoci může i jiný bylinkový odvar. Tři listy nasekaných listů ořešáku královského zalijte dvěma litry vody a vařte 15 minut. Poté tuto směs přeceďte a přidejte do své obvyklé koupele. Po dvacetiminutové koupeli se budete cítit maximálně svěží a navíc se sníží i vaše potivost! Koupel lze opakovat každý den. Listy ořešáku může nahradit i hrst smrkového jehličí nebo dubové kůry.

Solná koupel

Proti pocení rukou a nohou pomáhá skvěle sůl v kombinaci s některými bylinkami.

  • lžičku šalvějového oleje
  • lžičku smrkového oleje
  • 200 ml alespoň 40% alkoholu
  • 500 gramů mořské soli

Koupel provádějte každý večer.

Omezení potivosti nohou

Před vámi je dovolená na horách, každodenní túry i společenské večery. Ale co s pachem nohou, které se celý den potily ve vysokých pohorkách? První věcí jsou kvalitní boty. Druhou pak každodenní koupel ve slabě růžovém roztoku hypermanganu. Navíc nohy několikrát denně omývejte dezinfekční mýdlem a večer uzavřete mastí s obsahem zinku. Překvapí vás, jak rychle se pachu zbavíte. Jak na páchnoucí obuv jsme psali zde.

Pokud máte pocit, že váš problém není ani po těchto aktivitách zcela vyřešen, zamyslete se nad svým jídelníčkem. Nebojte, žádné diety vám nebudeme nutit. Ale existují potraviny, kterým byste se měli vyhnout – česnek, cibule a kari koření. Tyto potraviny způsobují, že je vaše podpaží cítit velmi výrazně.

Doplňte zásoby zinku. Pokud ho má tělo nedostatek, snaží se vylučovat močovinu a další nečistoty právě skrze pot. Ten poté samozřejmě více páchne.

Na vašich potních žlázách se také podepisuje kouření, alkohol a obezita. V létě snad více než kdy jindy je důležité doplňování tekutin. Nejlépe neslazenými minerálkami nebo čajem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod